Шеметните Милица Гладнишка и Нона...

Камен Алипиев - Кедъра „отвръща на артистичната...

Стоичков запя с Тони Димитрова и...

Христо Стоичков запя в зала 1 на НДК. На мястото, където...

Защо конфликтът лекува раните на умния и как го движи напред?

отпечатай новината

02.10.2021 12:01 | Видян 1005 пъти

Защо конфликтът лекува раните на умния и как го движи напред?

Един човек има проблем, двама и повече – конфликт. При стълкновението има два пътя напред – решение или скандал. Как да бъдем умни като приемем конфликтите за нещо естествено, как да ги водим правилно и да печелим от тях? Има си цяла поведенческа наука, но ние ви предлагаме няколко лайфхака, които да ви помогнат през уикенда да се подготвите за новата делова седмица. Основният е винаги да запазваме уважение – към другия, а това значи преди всичко – към себе си. Важно е не само да го знаем, но и да го съзнаваме, и да го прилагаме.

Още повече: онези, които вярват на астрологията знаят, че навлизаме в най-трудната част на т.нар. ретрограден Меркурий – време, когато емоциите вземат връх и хората са много по-склонни да се карат, да се провалят един друг, да отварят стари рани. За останалите е достатъчна комбинацията от глобална пандемия, растящи цени и тръгнали успоредно грозни кампании за нов парламент и нов президент.

Вторият и най-важен лайфхак, който трябва да знаем и да осъзнаваме: Няма 1 истина за двама души, всеки има своята. Не е случайно, че за нещо толкова относително като историята например казват, че била „куп лъжи, в които сме се разбрали, че вярваме”. Ако нациите, дори опаки като нашата, горе-долу имат подобно съзнание, защо като отделни личности да не можем ДА СЕ СЪГЛАСИМ, ЧЕ НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ И ДА ПРОДЪЛЖИМ НАПРЕД.

Така стигаме до третия лайфхак, изведен не от нас, а от професора по психология от престижния Колумбийски университет в САЩ Светлана Комиссарук:  конфликтът не е лош или добър и не бива да бъде оценяван така, нормално е да не бъдем на една позиция, нормално е всеки да защитава своята и при това да запазваме баланса и дори обичта помежду си. Елементарен пример е вечният конфликт, наречете го, ако искате и спор: родители – пораснали деца, който е задължителен и поколенчески, тоест общ и принципен.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !