Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Как се печели спор и защо никога няма и не се търси справедливост?

отпечатай новината

03.10.2021 11:54 | Видян 1067 пъти

Как се печели спор и защо никога няма и не се търси справедливост?

Мнозина у нас още живеят във времената, когато девизът е всичко или нищо, черно-бяло/червено-синьо и т.н. Нищо, че още от Библията трябва да сме научили, че око за око – зъб за зъб не е умна тактика. А от четенето на Чърчил най-общо би следвало да сме разбрали, че няма такова нещо като абсолютна победа: тя винаги е временна – той я определя като паузата между провали. Даже и в политиката, особено в последните месеци младите партии играят на ултиматуми – това провали вече 2 парламента. Дори само думата „играят” би следвало да означава, че те действат инфантилно, в превод – по детски.

Ето и днешния ни лайфхак:

В един спор/конфликт умният човек не търси победа, а продуктивно решение. И е наясно, че другото име на това нещо, популярно с английското си название win - win, т.е. печели единият, печели и другият, няма цифров еквивалент. Няма в реалността такова нещо като справедливост, защото тя е като истината – различна за всекиго, никога абсолютна. А значи win - win не се изразява в 50 : 50, то си е друг израз на английски fifty - fifty. Сега се сетете, че спортовете и залаганията са английски патент. Има логика, нали?!

Казват им хладни, въздържани, дистанцирани, а те са просто умни. Наследникът на Андрешко, пък и славянството по принцип, за съжаление, има друга наследственост – хипертрофирано чувство за справедливост, каквото и да означава последното.

Тази наивна схема обаче е развенчана отдавна в психологията. Чрез теорията за компенсацията на Адлер. „Компенсация” е същото като „комплекс”, само че е казано по-учтиво.  И не може да се скрие, също като глупостта и любовта, а опитите да се изиграе невъзможното са равнозначни на „сълза и смях”. За наше успокоение нека да кажем, че далеч не само българите и славяните страдаме от нея, а и някои от най-големите ни „душмани”.

Характерен пример е шеговито определяната в литературата „война на ниските мъже срещу човечеството”. Вземете Наполеон, Хитлер и Мусолини и много други другари с невисок ръст. Те го компенсират, като виждат себе си в ролята на гиганти. За известно време и стават истински титани, основават империи и уж непоклатими режими. Комплексът обаче не прощава и психологията си отмъщава – при всичките условности за нейните „присъди” и „истини”, за нейната „справедливост”, тримата споменати в крайна сметка се провалят и краят им най-меко казано е нещастен: първият се е споминал в жестоко изгнание, вторият се самоубива, третият е обесен. Въображаемият гигант се е смалил до истинските си измерения на джудже, въпреки таланта да играе голям, заради азбучната истина, че „може да лъжеш всички известно време, може да лъжеш известен брой хора през цялото време, но всички през цялото време не може да излъжеш”. Не е сложно. И е вярно.

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !