Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Как да научим децата да хапват полезно, без да ги принуждаваме

отпечатай новината

13.10.2021 09:08 | Видян 857 пъти

Как да научим децата да хапват полезно, без да ги принуждаваме

Изследване на Университета в Илинойс дава основание на лайфхака ни днес – въпрос, който вълнува повечето родители. Факт е, че съвременните деца, които нямат достъп  до свежа храна от градината, не са склонни да включват в менюто си най-полезните неща за ядене – плодове и зеленчуци. Повечето родители се опитват насила да ги принудят за това, което в повечето случаи е обречено на провал, защото тези неща не стават на сила, а ако са придружени със забрана за консумация на джънк фууд става още по-зле. Знайно е, че забраненият плод се превръща в цел и смисъл. Работата хич не е проста, маловажна или елементарна, тъй като такава една родителска политика може да доведе до хранителни и психически разстройства за цял живот и създаване на нужда от компенсация, която всъщност не съществува естествено за детето. 

И така: какво да се прави?

Учените от Илинойс правят следния опит. Поднасят обяд на групи деца, в който всичко им е достъпно – и джънк, и полезни храни. Дава им се различно време – 10 минути и 20 и повече минути, за да хапнат.

Резултатите са изумителни. Когато на децата е оставено малко време, те бързо се наяждат с вредната храна. Разполагат ли обаче с повече минути, оставени СВОБОДНО ДА ИЗБИРАТ какво да хапнат, те вече обръщат внимание на полезните свежи храни от природата.

При това посягат повече към плодовете, отколкото към зеленчуците, което вероятно се дължи на по-голямото количество захар в първите.

Резултатът дава и поредното доказателство, че бавното хранене е много по-полезното хранене. Столовото, при което в повечето случаи се бърза, за да се освободи място за следващия, е вредно за всички.

В страни с големи кулинарни традиции като Франция се полагат специални усилия за създаване на интерес на децата към полезната храна от най-ранна възраст – поне от първи клас, за да може той да прерасне в привързаност и създаване на навик да се консумират свежите природни продукти.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !