Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Живеем в мозъка си, но мислим и помним в чувства с душа, както и животните: Акад. К. Анохин

отпечатай новината

29.11.2021 10:08 | Видян 1044 пъти

Живеем в мозъка си, но мислим и помним в чувства с душа, както и животните: Акад. К. Анохин

„Ние живеем в мозъка си, а паметта е нашето Аз”, твърди прочутият руски учен академик Константин Анохин, който изследва именно общото и различното между мозък, душа, разум, памет и свързващото ги, което той определя като когнитум. „Мозъкът не е биологичен, а е психически орган, защото предлага ново ниво на организация – дава нематериален продукт, а не производство секрети като другите органи. От друга страна, той не би могъл да се развива без всички тях, които наричаме тяло. А това развитие е нещото, което пък определяме като памет, която запечатва чувствата и действията ни, а нейната основа е родствена – геномът.

Попитан от най-известния руски журналист и полемист Владимир Познер дали има разлика между ум и разум, академикът смята, че на практика това е едно и също. Опрезеля го като „високоредна организация на мозъка”, като „набор от способности – споменатия вече когнитум”. 

И като „новата сила на организма – Платоновата същност, плодът на личната еволюция”.

„Умът/разумът е обратната ни връзка към света, което всъщност е главната функция на мозъка, в който е и съзнанието. То живее не в целия мозък, защото 2/3 от невроните са в малкия мозък”, смята академикът.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !