НАЙ-НОВИ
Ресторант ADOR грабна голямата...
Хитовият ресторант на хотел InterContinental Sofia с...
Мъже си менят пола, за да получат...
Парализиращ страх да се прибера сам вкъщи по тъмно....
Дяволска тор или удоволствие за вечеря? Историята на хинга - една от най-противоречивите подправки в
22.01.2023 10:18 | Видян 805 пъти

Предястие или погнуса? Лекарство или пестицид?
Асафоетида (хинг) звучи съвсем невинно - това е диво растение копър, разпространено в Афганистан, Иран и Узбекистан.
Смолата от корените му се използва в индийската кухня - обикновено след като се смели на прах и се смеси с брашно. Ако кажем, че миризмата му е силна, това ще бъде подценяване. Всъщност ароматът му е толкова остър, че може би е най-противоречивата съставка в страната.
"Asa" означава дъвка на персийски, а "foetida" означава миризлив на латински. Но в Индия тя се нарича просто hing.
Ако случайно попадне хинг (hing) върху ръцете, тя остава, независимо колко пъти ги миете. Поставете една неподправена щипка върху езика си и устата ви ще започне да гори.
Например на пазара Хари Баоли в стария Делхи хингът дори успява да "надмине" всички останали подправки.
"Хингът е майката на всички базови нотки в индийската кухня", казват Сидхарт Талвар и Реа Розалинд Рамджи, съоснователи на Училището за готвачи в шоубизнеса.
"Той запълва празнината от аромати на лук и чесън, които са забранени поради религиозни убеждения в предимно вегетарианските индийски общности като джайни, марвари и гуджарати. Въпреки кулинарното многообразие на Индия, hing е постоянна.
Джайнистите например избягват лука, чесъна и джинджифила и не ядат месо.
Рамджи признава, че миризмата може да бъде предизвикателство: сурова е сравнявана с развалено зеле. Тя дори е получил прозвището "дяволски тор"
Но малко количество е много полезно. Талвар съветва да сложите съвсем малко количество от тинтявата в горещото олио.
Повечето хора купуват прахообразен вариант, който се смесва с оризово или пшенично брашно. По-смелите готвачи обаче ще купят твърдата кристална форма, която прилича на каменна сол.
История на хинг
Някои учени смятат, че Александър Велики е донесъл хинг в Индия за първи път.
"Популярната теория е, че армията на Александър е срещнала асафоетида в планините Хиндукуш и я е объркала с рядкото растение силфиум, което има сходни характеристики с асафоетида", обяснява кулинарният историк д-р Ашиш Чопра.
Те старателно пренасят растението със себе си в Индия . . . само за да разберат по-късно, че то не е това, което са очаквали. Въпреки това индийците вече са се сблъскали с хинга; "тя дойде, видя и остана."
Професорът допълва, че хингът е бил използван в някои гръко-римски готварски продукти, но не е издържал дълго. В наши дни той отсъства от западната храна, с едно забележително изключение: сосът Уорчестър.
Но с промяната на хранителните навици и апетита в световен мащаб някои готвачи се опитват да преработят своите рецепти, като пропускат лука и чесъна в полза на асафетидата.
Според Талвар "хингът може да засили усещането за умами вкус, което е от съществено значение за яхниите и бульоните".
"Концепцията за умами е въведена за първи път от японски специалисти по хранене, а сега е петата основна нотка в гастрономията след сладкото, горчивото, киселото и соленото. "
Американската компания Burlap & Barrel дори продава смес Wild Hing, направена от куркума, предназначена за хора с чувствителност към чесън или спазващи диета с ниско съдържание на FODMAP.
Източник: CNN


коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !