Горд съм, че съм първата чернокожа...

В изявление на вчерашния национален празник на САЩ -...

Представители на ДБ не подкрепиха...

"Има ли раздор в групата на ПП-ДБ-СС? Днес на...

Кметът Терзиев спря конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

отпечатай новината

03.07.2024 10:37 | Видян 269 пъти

Кметът Терзиев спря конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Кметът на София Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк.

Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки.

Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев.

"С решение, лично подписано от кмета на София Васил Терзиев, се спира проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Той е дълго чакан от наследниците на загиналите за Освобождението и Обединението на България. Поколения българи чакат възстановяването на нашата памет, унищожена от безродните комунисти, наследници, на които днес виждаме в управата на столицата ни. Това е обидно!", коментират от ГЕРБ-СДС.

Десетилетия продължават опитите за възстановяването на Мемориала. През 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за възстановяването на Мемориала и демонтиране на останалите фигури от социалистическия паметник. През 2017 г. бе възстановен бронзовият лъв, част от мемориала. През 2023 г. започна общественото обсъждане, организирано от експертен съвет, включващ и представители на професионалните организации, а в последствие и проектът бе съгласуван с всички държавни институции. Преди месец бе избран победител в конкурса.

Спирането на конкурса е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални качества в членовете на журито" и "малкият брой участници в конкурса".

"Възстановяването му по подобие на оригинала ще създаде първо визуална преграда и най-вече пространствен анахронизъм", пише още в мотивите за спирането на конкурса.

Кметът Терзиев ще иска широко обществено обсъждане за вписването на паметника в пространството на НДК. Решението може да бъде обжалвано пред КЗК в 10-дневен срок.

Заради спирането на конкурса патриотични организации се заканиха да протестират пред общината.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !