Топ 10 на най-известните филмови секс...

Филмите за Нимфоманката (2014) Нимфоманката,...

Ето коя микродържава, скрита в...

Коя е най-старата държава в света? В зависимост от това...

Ето коя микродържава, скрита в Италия, е най-старата в света

отпечатай новината

22.09.2024 08:10 | Видян 222 пъти

Ето коя микродържава, скрита в Италия, е най-старата в света

Коя е най-старата държава в света? В зависимост от това кого питате, ще получите различни отговори. Някои може да кажат, че това е страна като Китай или Гърция, където можете да посетите древни градове, датиращи чак от второто, третото или дори петото хилядолетие пр.н.е. Но границите и културите винаги са се измествали – и ще продължат да се изместват – през цялата история и в резултат повечето от днешните ни нации всъщност са доста млади.

Например: днешна Русия е родена от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.; настоящата му конституция е само на 20 години. Модерен Иран – официално Ислямска република Иран – навършва едва 45 години следващата година; не беше република до 1979 г., след Иранската революция. И разбира се, самият Рим е основан през 753 г. пр.н.е., но Република Италия, каквато я познаваме днес, е само на около 60 години. Основан е през 1946 г. след общонационален референдум в някогашното Кралство Италия, който заменя монархията с република. Китайската народна република е провъзгласена през 1949 г.; съвременна Гърция – официално Третата гръцка република – започва през 1974 г. след премахването на монархията.

Империите се издигат и падат, но Сан Марино, малък анклав на държава в средата на Италия, устоява на изпитанията на времето от 301 г. насам, благодарение на миниатюрния си размер и политически разум. Искате ли да научите повече за това? Ето въведение към титуляра на най-старата държава в света: малката, „най-спокойна“ република Сан Марино.

Какво е Сан Марино? Ако никога не сте чували за това, това не е изненада. Сан Марино е третата най-малка страна в света, с площ от приблизително 24 квадратни мили – по-голяма както от Ватикана, така и от Монако (двете най-малки държави в света по отношение на площ, под една квадратна миля), но по-малка от Лихтенщайн и Вашингтон, окръг Колумбия. Това е самоуправляваща се държава в Централна Италия, разположена между италианските региони Емилия-Романя и Марке. Западната граница на страната е само на 20 минути път с кола от крайбрежния италиански град Римини, край Адриатическо море. Можете също така да предприемете еднодневна екскурзия до Сан Марино от Болоня, която е на малко по-малко от два часа път по шосе.

В средата на Сан Марино, внушителният Монте Титано се извисява над пейзажа с три средновековни кули, които увенчават трите му най-високи върха: Cesta, на най-високата точка на планината; Montale, на най-малкия; и Guaita, най-старата крепост от трите и може би най-известната и добре заснета. На западните склонове на Монте Титано стои ограденият град Сан Марино, столицата на нацията. Историческият център на града, както и самият Монте Титано, бяха обявени от ЮНЕСКО за обект на световното наследство през 2008 г.

Каква е историята на Сан Марино?

Ако знаете малко италиански, можете да познаете етимологичния произход на тази страна: Сан Марино е кръстен, естествено, на Свети Марин. Първоначално каменоделец от остров Раб (намиращ се в днешна съвременна Хърватия), той и събратята християни избягаха от религиозно преследване в ръцете на Римската империя и се установиха на Монте Титано, където построи църква, от която израсна общността това ще стане Сан Марино. Официалната дата на основаване на нацията е 3 септември 301 г.

През годините Сан Марино запази суверенитета си благодарение на своята изолация и добре укрепен планински пейзаж. Политическите маневри също помогнаха да запази относителната си независимост: през Средновековието, когато семейство Малатеста, владетели на Римини, посегнаха на територията на Сан Марино, хората му бяха защитени от съперничещото семейство Монтефелтро от близкия Урбино. През 18 век Наполеон признава независимостта на Сан Марино по време на кампанията си на италианския полуостров и всъщност предлага разширяване на територията му. А през 19 век Сан Марино предлага убежище на революционери, част от и симпатизиращи на италианското движение за обединение, сред които Джузепе Гарибалди; скоро след това новата нация Италия потвърди независимостта на Сан Марино чрез договор за приятелство, подписан през 1862 г.

Сан Марино споделя прилики със страна като Швейцария в сравнително малкия си размер, планинска изолация и обичайния политически неутралитет. Близо две хиляди години относителна стабилност са довели до това страната да бъде наричана и Най-спокойната република Сан Марино. Ето как да посетите; използвайте менюто по-долу, за да преминете към съветите, които търсите.

Как да стигнете и да навигирате в Сан Марино

На пръв поглед Сан Марино може да прилича на всяка друга италианска община на полуострова: основните селскостопански продукти са вино и сирене; националният му език е италиански; нейната валута е еврото; посетителите могат свободно да пресичат италианско-самаринските граници без документи. Въпреки това неговата уникална история и култура все още могат да бъдат намерени и изпитани, когато се вгледате по-отблизо.

Въпреки че Сан Марино не е част нито от Европейския съюз, нито от еврозоната, той използва еврото като своя валута. Монети с дизайни на Сан Марино от националната страна са много търсени от колекционери; можете да ги намерите разменени на място, особено в магазините за сувенири. Друго нещо, което можете да съберете, когато посетите страната, са печатите в паспорта. Тъй като Сан Марино без излаз на море няма летище или жп гара (най-близките са в Римини), единствените пътища в страната са сухопътни маршрути от Италия с кола или автобус. И тъй като Италия има отворени граници със Сан Марино, паспортните печати на Sammarinese нямат официална употреба. Те обаче са забавна новост и се предлагат за закупуване в местните туристически офиси.

Какво да говорим в Сан Марино

Влиянието на Италия е очевидно в езика на Сан Марино, където официалният език е италиански. Но сред 47 000 граждани на Сан Марино днес, приблизително 83 процента говорят самарински, разновидност на романьолския език, който исторически се говори в региона на Емилия-Романя. Говори се предимно сред местните възрастни хора и е класифициран като застрашен; ако се изключи активното опазване и образование, Sammarinese може да изчезне след 2040 г. Ако решите да посетите Сан Марино, вземете със себе си най-добрия си италиански и ще стигнете далеч: Buongiorno за „добро утро“, per favore за „моля“ и grazie ( „gra-tsyeh“) за „благодаря“. Ако сте запалени, наскоро беше публикуван италианско-самарински речник. Изберете една, опитайте една или две фрази и накарайте Sammarinese Nonno или nonna да се усмихне.

Какво да видите в Сан Марино

Разглеждане на забележителности в Сан Марино може да се направи за един дълъг ден (но разбира се има и заслуга да останете за една нощ, ако можете). Туризмът в страната се върти около град Сан Марино, където можете да намерите повечето ресторанти, кафенета, хотели и магазини, обслужващи туристите. За обширна гледка към страната и Адриатическо море, вземете кабинковия лифт, който се изкачва на Монте Титано и свързва самаринската община Борго Маджоре с историческия център на града. Там разгледайте Palazzo Pubblico на Piazza della Liberta – буквално „общественият дворец“ в „мястото на свободата“, подходящо наречени места в тази най-спокойна република. Гледките от площада са наистина вдъхновяващи: зелени хълмове се извиват към хоризонта и докато знамената на Сан Марино се веят на вятъра, техните две ленти от бяло и светлосиньо представляват мир и свобода. Palazzo също е красив, но това, което е особено готино, е да наблюдавате церемониалната смяна на караула, Guardie di Rocca, които носят отличителни зелени и червени униформи, докато патрулират по границите на нацията.

Можете лесно да посетите и трите кули на Сан Марино от центъра на града, които са свързани с пешеходна пътека с панорамна гледка към страната. Интериорът само на Guaida и Cesta е отворен за обществеността, но все пак можете да правите снимки на екстериора на Montale. Що се отнася до музеите, Сан Марино не е в недостиг, подобаващо на страна, която е живяла почти две хиляди години: разгледайте Galleria Nazionale San Marino (излагаща съвременно изкуство от 1950 г. нататък), Музея на древните оръжия (оръжия и брони през вековете) и Музея на марките и монетите (разбира се сам).

Какво да ядем в Сан Марино

Кулинарната сцена на Сан Марино първоначално може да изглежда позната поради дълбоките връзки с Италия. В допълнение към малките си индустрии за вино и сирене, Сан Марино е добре представен на италианската чиния – съвсем буквално. Два от характерните десерти, Torta Tre Monti и Torta Titano, са торти с лешници, шоколад и крем, вдъхновени от техните съименници, съответно трите кули на Сан Марино и Монте Титано. Въпреки това голяма част от готвенето на Сан Марино е силно повлияно от кухнята на италианския регион Емилия-Романя; Sammarinese piada, пълнено ястие с плосък хляб, много прилича на италианската piadina. (В менютата в Сан Марино ще видите последователно piada и piadina – или множественото число piade и piadine.)

Що се отнася до местата за хранене, много от най-добрите ресторанти в Сан Марино предлагат не само местната кухня, но и невероятни гледки към околния пейзаж. Ristorante Spingarda гледа към западната част на Сан Марино, където земята просто се търкаля безкрайно към хоризонта. Ресторантът се гордее с подхода на нулев километър към своята кухня, използвайки само продукти като пшеница, мляко и вино от Сан Марино или земите, които граничат с него. За добро прекарване Guaita ще ви забавлява до късно през нощта; тяхното обширно меню с пиадин е перфектното съчетание с музиката и диджеите. Но ако сте в и извън Сан Марино, пиадинът в заведението за вкъщи Strapizzati идва горещ, свеж и бърз. И на връщане към Римини, не забравяйте да се отбиете в Antica Enoteca Giulianelli в Догана, точно на границата с Италия, откъдето можете да вземете вино и други бакалски стоки, включително Torta Tre Monti за вкъщи.
Къде да отседнете в Сан Марино

Повечето туристи просто влизат и излизат, когато разглеждат Сан Марино, което прави дните в града натоварени и оживени. Но ако резервирате хотел дори само за една нощ, можете наистина да увеличите максимално разглеждането на забележителностите си, когато не се налага да бързате другаде: Отправете се здраво с походите до кулите на Монте Титано, изкачете хълмистия град и вземете толкова Sammarinese храна, колкото можете да получите - след това катастрофирайте точно където сте в края на вечерта. Град Сан Марино има много възможности, като хотел Titano, точно зад Piazza della Libertà. Надолу по пътя има и Grand Hotel San Marino, където има ресторант L’Arengo, отворен за обяд и вечеря, с фантастични предложения от самарински вина.

Освен комфорта, който престоят в хотел предлага, разходката из Сан Марино през една тиха нощ е истинско удоволствие. Когато слънцето залезе и всичко е тихо, когато повечето от посетителите са се върнали в Римини, Болоня или дори Флоренция, разходете се по тези каменни улици и поемете тази възхитителна тишина в този стар град, тази древна и горда нация. Това е възможно най-близо до пътуването във времето в най-старата страна в света.

Снимки: Getty

Източник: cntraveller

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !