Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Над 40 младежи взеха участие във фотоконкурса „Аз съм от значение”

отпечатай новината

30.11.2010 17:20 | Видян 4163 пъти

Над 40 младежи взеха участие във фотоконкурса „Аз съм от значение”

Фотоконкурс за младежи, напускащи грижа, беше организиран в рамките на кампанията „Аз съм от значение”, част от проекта „Подкрепа след напускане на грижата” на SOS Детски селища България.
За целите на конкурса се проведоха обучителни семинари по фотография в градовете София, Велико Търново и Стара Загора, в които на добра воля се включиха професионални фотографи, фотожурналисти и студенти по фотография от „Нов български университет”. В семинарите взеха участие над 40 младежи, на които предстои да напуснат различни форми на грижа.  Със снимките, които направиха по време на еднодневните семинари, те изразиха своята представа за процеса на напускане на грижата, както и какво е от значение за тях, за да се реализират успешно.

На заседание днес бяха избрани снимките, които ще бъдат отличени на официална церемония по награждаване, която ще се проведе на 16 декември 2010 г. в „Гранд Хотел София”. Журито е в състав: Елена Петрова (актриса и посланик на добра воля на SOS Детски селища България); Калин Каменов, заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето; д-р Росен Коларов, председател на Управителния съвет на SOS Детски селища България; Светослав Куцаров и Димитър Момчев – фотографи и фотожурналисти.

Снимките с посланията на младежите могат да бъдат разгледани на официалната Фейсбук страница на кампанията „Аз съм от значение”, където публиката има възможността да даде своя глас, като хареса определена снимка. Изложба с избрани произведения ще бъде организирана за периода 9.12 – 23.12.2010 г. в зимната градина на Гранд Хотел София. Най-добрите снимки ще бъдат отличени, а всички материали ще послужат за съставяне на препоръки за промени в законодателството, касаещи необходимостта от продължаваща грижа.

АЗ СЪМ ОТ ЗНАЧЕНИЕ

Кампанията „Аз съм от значение” стартира официално през август 2010 г. и ще продължи и през 2011 г. Кампанията цели да провокира в обществото ни дебат за съдбата на младежите, които напускат грижа поради навършване на пълнолетие, както и да фокусира вниманието на отговорните институции върху този проблем.

Официалната уебстраница на кампанията „Аз съм от значение” можете да посетите на адрес: http://sled18.sosbg.org/.

ЗА ПРОЕКТА

Една от силните страни в дейността на SOS Детски селища България е добрата подготовка на младите хора, отглеждани в алтернативна грижа, за един независим живот. В продължение на десетилетия организацията отделя много време и ресурси в трупането на опит в процеса на напускане на грижата. Добре управляваният процес за напускане на грижата е знак за качеството на алтернативната грижа, следователно застъпничеството за по-добри условия за излизане от системата на грижа върви ръка за ръка със застъпничеството за качествените стандарти на алтернативна грижа, въпрос за който SOS Детски селища България работи. Проектът „Подкрепа след напускане на грижата” е международен и се реализира в 14 страни от Европа и Централна Азия, в т.ч. и България. Сред ключовите цели, които той си поставя, са: обмяна на знания и добри практики за процеса на напускане на грижа и подобряване на законодателните норми.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !