Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

„Цветята на Корана” с акцент върху киното на Палестина

отпечатай новината

21.01.2011 13:30 | Видян 2499 пъти

„Цветята на Корана” с акцент върху киното на Палестина

Един от основните акценти в програмата на тазгодишното издание на фестивала „Цветята на Корана” е киното на Палестина.  Пет заглавия ще представят как живеят палестинците на своя територия и какви реакции буди думата „Палестина”, когато някой местен я произнесе пред чужденци.
На 25 януари от 19.00ч. в Дома на киното ще се състои официалната палестинска вечер на фестивала, когато ще бъде премиерата на филма „Нарове и смирна” с участието на най-известната палестинска актриса Хиам Аббас. Лично посланикът на Палестина в София д-р Ахмед ал Мадбух ще открие вечерта.
 
Хиам Аббас в „Нарове и смирна”
Безспорният хит в програмата е американската продукция „Амрика“, отличена с наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Кан и номинирана в три категории за наградите „Независим дух“, включително и за най-добър филм. Филмът представя историята на объркана бъбривка Муна, готова да се бори с всичко, за да намери своето място в обществото – с предразсъдъците на околните, с неразбиращите я власти, с килограмите, дори и с малкия си син, който веднъж пристигнал в Щатите, решава че трябва да е „cool” и да пренебрегне майка си. Изпълнен с безброй комични ситуации, предизвикани от тоталната промяна на средата /Палестина – САЩ/, „Amreeka” е типичен пример за все по-често използваното определение “dramedy”. Подход, който по много по-човешки начин ни кара да симпатизираме на хората от Палестина, отколкото тежките военни драми, които представят кървавите терористични атентати в региона.

В пълната си версия ще бъде показан филмът „Врата към слънцето“ по превърналия се в бестселър роман на ливанския писател Елиас Кури. Четири часовата продукция ще бъде прожектирана в две части, като зрителите ще могат отново да се насладят на Хиам Аббас и на звездата на френското кино Беатрис Дал.
В програмата е включен и филмът „Сватбата на Рана” на най-известния палестински режисьор Хани Абу-Асад, отличен на фестивала в „Берлин” и номиниран за „Оскар”. Филмът представя историята на Рана - палестинско момиче, което иска само да избере мъжа, за когото да се омъжи. Една сутрин баща й й поставя ултиматум или да си избере съпруг от списъка, който той е изготвил предварително, или да замине за Египет заедно с него. Рана има 10 часа на разположение да намери бъдещия си съпруг, затова става по тъмно, излиза на пръсти от бащиния дом и тръгва из окупирания Йерусалим, в търсене на забранената любов, мъжа на сърцето й - Халил. В главната роля е Клара Хури, позната от хитовете „Булката от Сирия” и „Мрежа от лъжи”.
 
Клара Хури в „Сватбата на Рана”
Отличеният в Сан Себастиан „Солта на морето” ще представи живота на една палестинска жена, която живее в Щатите и никога не е посещавала родината на своите предци. Сорая е родена в Бруклин в семейството на бежанци от Палестина. Тя разбира, че всички спестявания на дядо й са замразени в банкова сметка в Яфа. Това е основателна причина за Сорая най-сетне да посети родината на своите предци. След дълги процедури на летището, тя е допусната в страната. 
Всеки закупил билет за палестински филм от касата на „Дома на киното” ще получи покана за спектакъла на най-известния палестински ансамбъл „Зовът на земята”, който ще се състои на 31 януари в зала 11 на НДК.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !