Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Княз Батенберг поръчвал накити при Garrard

отпечатай новината

05.06.2011 09:00 | Видян 6050 пъти | Гласували 1

Княз Батенберг поръчвал накити при Garrard

20-ят национален конкурс Бизнесдама на годината сроди 275-годишната история на Garrard  с България. Притежателят на правата на този престижен конкурс Евгени Минчев фон Бул издейства кралските бижутери да направят от злато медалите за победителките.  Това стана  и повод за разговор с Ерик Дийърдорф, президент на най- старата бижутерийна компания в света, който беше за няколко дни в София, по лична покана на Минчев. Името на бранда беше често споменавано и покрай сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън и годежният пръстен, дело на Garrard . През годините клиенти на кралските бижутери са били императори и императрици, принцове и принцеси, заможни хора от цял свят. Компанията е позната и с изработването на трофеи за голф, тенис и футболни турнири и вече се озърта дали да инвестира в България и чрез кого.


Г-н Дийърдорф, как се стигна до Вашето посещение в България?

На приема на военния министър на Великобритания бях на една маса с  изключително интересен мъж, който по-късно се оказа българинът Евгени Минчев фон Бул. Той ми разказа за България и за това колко е важно да я посетя. Тогава му казах - Евгени, ти трябва да бъдеш следващият посланик на България в Лондон. Така се стигна до идеята Garrard  да направи медалите за конкурса Бизнесдама на годината, а по-късно и лично да посетя България. Това е прекрасна страна, с много мили и възпитани хора, отворени към света и със страст и отношение към бижутата.

С какво Garrard е спечелила кралското доверие?

От 1735 г. Garrard създава сребърни предмети и бижутерия за поколения кралски фамилии. Ние сме официално провъзгласени с титлата Кралски бижутери от Кралица Виктория през 1843 г. и сме запазили тази титла повече от 160 години.

Кои са най-интересните бижута, които сте изработвали за Кралското семейство?

Лесен отговор: много от бижутата в Кралския дворец, които Garrard е създавала през годините. Моят личен фаворит е една тиара. През 1914 г. Кралица Мери поръчва на Garrard да създаде Cambridge Lover’s Knot Tiara. По нейна воля тиарата попада в ръцете на дъщеря й Елизабет. Тя я предава на дъщеря си Елизабет II която по-късно я дава на Даяна, принцесата на Уелс. Ди я носи често по време на брака си. До развода, когато я връща на Нейно величество Кралицата. Именно тази тиара е вдъхновението за на-
стоящата годежна колекция на Garrard.

Споделете с нас някой от най-популярните ви клиенти в световен мащаб?

Не. Ние държим на конфиденциалността и не споделяме кои пазаруват бижута Garrard и колко плащат за тях. Но при преглеждане на клиентската ни книга, която датира от средата на 1860 година, открих, че наш клиент тогава е бил българският княз Александър Батенберг.

Кое е най-скъпото бижу, което сте продали в дългогодишната история?

Някои бижута през годините са стрували едно малко състояние. Неслучайно те са притежание на членове на кралски фамилии по цял свят.

 

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !