Сериалът Тревожност с награда...

Дни преди официалната му телевизионна премиера – на 29...

Почина легендарната британска актриса...

На 89 години почина една от гранддамите на британското...

Георги Коритаров: Жълтата преса е говорител на истината

отпечатай новината

20.06.2011 17:09 | Видян 5658 пъти | Гласували 2

Георги Коритаров: Жълтата преса е говорител на истината

Повече от година ТВ+ има за емблема предаването Свободна зона на Георги Коритаров. 52-годишният софиянец, който владее седем езика (сръбски, хърватски, руски, полски, английски, китайски и албански), преминава в професионалната си кариера през вестниците Демокрация и Континент, радио Свободна Европа. От 2003 г. е в bTV, където започва с Блиц в сутрешния блок Тази сутрин.

И така до 2004 г., когато договорът му с медията не е подновен. От началото на 2005 г. дипломираният филолог вече е в Нова ТВ и радио Нова Европа. В Нова ТВ води половинчасово собствено токшоу Коритаров Live, а след това става и част от сутрешния блок на медията Здравей, България. На 21 ноември 2008 г. е уволнен от Нова ТВ, като официалната версия е неспазване от негова страна на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели.

Преди това Нова, в лицето на своята легендарна шефка Силва Зурлева, веднъж вече го беше спасявала от публичен линч, след като през май 2006 г. Комисията по досиетата съобщи, че като студент в СУ Климент Охридски Коритаров е бил сътрудник на Държавна сигурност (ДС). Работил е под псевдонима агент Алберт. Притиснат от обстоятелствата, самият Коритаров не отрече, а разказа в предаването си историята на своето агентурно минало и публично се извини.
Сред нещата, с които Георги Коритаров се гордее е феноменалната му памет. Той помни над 10 000 телефонни номера.

 

Господин Коритаров, как продължавате да бъдете един от най-скандалните журналисти в България? Каква е формулата за това един публицист да успява?

Едва ли може да се говори за някаква универсална формула, когато става дума за тази професия. Определено в основата на всичко стои натрупването на богата и разностранна обща култура. Това е много дълъг процес, който се развива с години и с натрупването на професионален опит. Човек трябва да е наистина любознателен, последователен и твърде упорит, когато разкрива факти или трупа определено познание.

За да бъдеш добър журналист, е необходимо да имаш наистина силен характер. И нещо много важно, но абсолютно задължително – не бива да се съобразяваш с конюнктурата на деня, с ласкателства или охулвания, както и с опити да гледат на теб, като на рядък екземпляр в иначе спокойна и послушна среда. Цената да си успешен журналист твърде често е доста тежка.

Как се промени отношението на хората към Вас след като се разбра, че сте служили в Държавна сигурност (ДС) и след като публично обяснихте в предаването си причините за това?

Рейтингът на предаването, в което работех непрекъснато се повишаваше. Всъщност, когато преустанових участието си там, бе времето на най-високия рейтинг и най-ярката му популярност.

А на самия Вас как се отрази всичко това?

Разкриването на архивите на специалните служби конкретно на мен ми помогна да разбера неща, за които иначе не съм и смеел да си помисля преди това. Стана ми ясно, че у мнозина, разбирането за демокрация се измерва в опит да прикрият своето номенклатурно комунистическо минало зад гърба на хората от специалните служби.

Ще Ви дам един конкретен пример. С изумление наблюдавах как човек, ползвал всички блага на комунистическата система, емблематичен фактор от някогашния Клуб на младата художествено-творческа интелигенция, който е и един от българските делегати на Световния младежки фестивал в Северна Корея, изпратен там по линия на ЦК на ДКМС, сега се е превърнал в един от най-яростните хулители на бившата служба за сигурност.

За кого става дума?

Сами разбирате, че по етични съображения не бих искал да споменавам името му, нито и какво регулира. Вън от тази иронична бележка мисля, че една от големите драми на съвременна България е отношението й към специалните служби.

В медиите напоследък упорито вървят слухове, че през септември се завръщате в Здравей, България и в Нова ТВ. Причината от ръководството на телевизията да Ви потърсят била ниският рейтинг на предаването в момента. Има ли истина в това?

Жълта преса не коментирам! Колкото до рейтингите, те са публични. Абсолютно всеки може да ги види и да сравнява, както и да си направи съответните изводи на базата на това.

Как бихте коментирали скандала с Васа Ганчева, която беше заснета със скрита камера да иска 1000 лв, за да напише хвалебствена статия за рубриката Съдебен спор на предаването Станция Нова?

Когато една обществена среда е пошла, тя лесно се поддава на манипулацията, че жълтата преса се е превърнала в официозен говорител на абсолютни истини. По този случай всички, които се интересуват, имаха възможност да чуят позицията и на двете страни. Чуха както самата Васа Ганчева, така и нейните обвинители. Нека всеки е съдия на самия себе си.

Свободно ли е словото в България в момента и има ли натиск върху медиите?

Не е свободно, ако в работата си даден журналист или медия разкрият наистина сериозен проблем, ако засегнат наистина влиятелни икономически интереси или пък предизвикат по някакъв начин сериозно политическо събитие. Парадоксално е, но най-големите постижения в журналистиката често са съпроводени и с най-много рискове. Като цяло обаче средното ниво в тази професия е посредствено и неграмотно и в името на послушанието точно тази посредственост и неграмотност се оказват толерирани и поощрявани.

Откъде идва натискът?

Натиск може да дойде отвсякъде, както и проявите на озлобен реваншизъм срещу една или друга журналистическа дейност могат да дойдат след години. Така поне е в България.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !