Тройна цена на поръчка пускат...

Вижте какви ги вършат заместниците на Благомир Коцев,...

Мария се омъжи за новия си любим...

Попфолк дивата Мария отново облече булчинска рокля –...

Тиквички за здраве и свежест през пролетта

отпечатай новината

20.03.2012 13:30 | Видян 1506 пъти

Тиквички за здраве и свежест през пролетта

Подобно на близките си роднини краставиците, тиквичките имат изключително малко калории, което се дължи най-вече на високото водно съдържание.

Освен това те са и много добър източник на фолиева киселина, калий и провитамин А. Все още разпространеният нашенски навик кората им да се остъргва, намалява драстично количеството на полезни растителни фибри в тях. А понижаването на вкусовите им качества от тази манипулация е неоспорим факт.

При избора на тиквички важат същите правила като за останалите зеленчуци. Наранената обвивка, неестественото оцветяване и неприятната миризма свидетелстват за проблеми при транспорта или съхранението на зеленчуците.

Тиквичките за разлика от обикновената тиква не са трайни при домашно съхранение и повече от 4-5 дни в долното отделение на хладилника им се отразяват крайно неблагоприятно.

Скромни като външен вид и химически състав, но пък с неподражаем вкус, тиквичките определено заслужават да получат шанс за разнообразна кулинарна изява.

Екзотични тиквички

Необходими продукти:

4 тиквички; 200 г свинска кайма; 100 г обелени скариди; 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно; 1 скилидка чесън, пресована; 2 с.л. кокосова сметана; 1 ч.л. настърган джинджифил; сол на вкус; черен пипер на вкус;

Начин на приготвяне: Тиквичките се нарязват на парчета с дължина 4 см и се издълбават внимателно с лъжичка.

Скаридите се нарязват на парчета и се омесват с каймата, лука, чесъна, джинджифила, сметаната, сол и пипер на вкус.

Тиквичките се напълват със сместа и се слагат да се изпекат в загрята фурна на 200°С за 15 мин. Сервират се с прясна салата.

Кюфтенца от тиквички с ориз и моцарела

Необходими продукти:

1 ч.ч. ориз с обли зърна; 400 г тиквички; 3 стръка пресен лук, нарязани на ситно; 1 яйце; 1 с.л. босилек, нарязан на ситно; 1 с.л. настъргана лимонова кора; 1 топка моцарела; сол на вкус; За паниране: 6 с.л. фино смлени орехови ядки; 1 с.л. брашно; 2 яйца; 120 г галета; 2 с.л. овесени ядки; олио за пържене;

Начин на приготвяне:

Оризът се слага да се свари с 2 ч.ч. вода на слаб огън. Щом поеме цялата течност, се отстранява от огъня и се оставя плътно затворен с капак за още 10 мин. Тиквичките се настъргват и се изстискват много добре от водата. Смесват се с ориза, лука, босилека, лимоновата кора и яйцето. Подправя се на вкус със сол и пипер.

Сиренето се нарязва на 18 малки кубчета. От сместа се оформят кюфтета, в които се слага по едно парче сирене. Кюфтетата се овалват в смлените орехи, разбъркани с брашното, потапят се в разбитите яйца и в галетата, разбъркана с овесените ядки.

Слагат се в камерата на хладилника за 20 мин. и се пържат в 1 см сгорещено олио, докато се зачервят. Гарнират се с кисело мляко с босилек и чесън.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !