Марин Киров с награда от конкурса...

Кметът на община Царево Марин Киров получи награда за...

Анджела напусна Къщата на Биг Брадър

Инфлуенсърката Анджела Ташева напусна Къщата на Биг...

Почвата на Марс годна за живот

отпечатай новината

03.07.2008 12:15 | Видян 35341 пъти

Почвата на Марс годна за живот

Резултатите от анализа, направен в лабораторията на американския апарат "Феникс", показват нещо изумително - първата проба от марсианската почва съдържа елементите, необходими за възникване и поддържане на живот.

За това съобщиха американските учени, управляващи мисията на робота "Феникс", който извършва изследвания край северния полюс на Червената планета, предадоха световните информационни агенции.

Самюъл Кунейвс от Университета "Тафтс", изследователят-химик, ръководещ лабораторията TEGA (Thermal and Evolved Gas Analуzer) на "Феникс", съобщи в пресконференция по телефона, че марсианската почва се е оказала по-малко кисела (с pH 8-9), отколкото се предполагаше.

Тя е доста по-алкална, отколкото учените смятаха, и съдържа необходимите хранителни вещества за възникване и поддържане на живот както в миналото, така и в настоящето и бъдещето. Все пак засега не може да се каже дали на планетата е съществувала форма на живот.

Кунейвс каза, че в почвата на Марс има неорганични елементи като магнезий, калий, натрий и хлор. "Марсианската почва е като пръстта в задния ви двор, в която можете да отглеждате аспержи", добави Кунейвс.

Предварителните резултати от анализа потвърждават, че в определен етап от историята на Червената планета на нея е имало течна вода. Освен това изследваната почва е сходна с тази в пустините на Земята.

Важното е, че в нея няма токсични елементи и тя не прави живота невъзможен, казват смаяните учени. Според Уилям Бойнтън от Аризонския университет в Тусон, цитиран от Ройтерс, почвата на Марс със сигурност е взаимодействала с вода в миналото.

Преди седмица "Феникс" предаде на Земята убедителни доказателства, че на Марс има лед. Наличието на вода, включително под формата на лед, би бил един от ключовите фактори за съществуването на живот на Марс, макар и на нивото на най-простите микроорганизми.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !