Не пуснаха Устата да снима на Радецки

Само за ден песента ,,Jackpot-a или БОТЕВ‘‘ предизвика...

Попътен вятър: Фото на деня

Попътен вятър: Фото на деня

Четири лапи и Браян Мей:Не на изпитваната върху животни козметика

отпечатай новината

29.10.2012 14:00 | Видян 1547 пъти

Четири лапи и Браян Мей:Не на изпитваната върху животни козметика

Рок музикантът и китарист на „Куийн” Браян Мей отправи видео послание към обществото и отговорните лица в ЕС с призив да подкрепят кампанията на „Четири лапи” за забрана на изпитвана върху животни козметика (http://youtu.be/hO84CSGIhLo ).

Той се включи към апела на международната организация към г-н Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, за пълна забрана на изпитвана върху животни козметика в рамките на ЕС, съгласно първоначално предвидената дата 11 март 2013 г., без допускане на изключения. „Четири лапи” работи в световен мащаб за спиране на опитите с животни и за приемане на пълната забрана в ЕС през идната пролет.

През следващите няколко седмици се очаква предложение от страна на Комисията. Това е критичен момент, защото ще бъде решена съдбата на хиляди лабораторни животни по целия свят.

Призивът към председателя Барозу бележи последния етап от десетилетия на натиск от страна на „Четири лапи” и други организации да „отърват” ЕС от козметиката, изпитвана върху животни. Кампанията на „Четири лапи” включва и хора с активна гражданска позиция, които участват в клипа ‘Да кажем СБОГОМ на изпитваната върху животни козметика’. Кампанията се подкрепя и от много знаменитости, сред които освен Мей се нареждат актрисите Мириам Марголис и Джени Сийгроув, както и популярната на Острова писателка Джили Купър.

Изпитването на нови козметични продукти върху животни беше забранено в ЕС през март 2009 г., но много съставки продължават да се изпитват върху животни извън ЕС и да се внасят за продажба. Това също трябва да бъде забранено през март 2013 г., но изниква опасността козметиката, изпитвана върху животни, да продължи да се продава. Това се дължи на твърденията на козметичната индустрия, че някои от алтернативните методи няма да могат да бъдат въведени навреме. В резултат Комисията обмисля да позволи дерогация на забраната, което означава, че продажбата на жестоко изпитвана козметика ще продължи.

Експертът по опитни животни на „Четири лапи”, Мари-Клеър Макинтош, казва: „Много сме щастливи, че звезда от ранга на Браян Мей се присъединява към кампанията ни, и призоваваме председателя на ЕК г-н Барозу да подкрепи пълното налагане на забраната през 2013 г. Обществото чака достатъчно дълго за това решение, което би спряло излишните страдания и смърт на хиляди животни по целия свят в името на суетата. Непълната забрана би обезсмислила решението от 2009 г., тъй като компаниите ще продължат да изпитват козметиката си върху животни извън ЕС и да я внасят за продажба.”

Според „Четири лапи” това е неприемливо, тъй като и Комисията, и козметичната индустрия са разполагали с достатъчно време да се подготвят. Категоричната позиция на международната организация за защита на животните е, че пълната забрана трябва да бъде наложена през март 2013 г., както бе обещано, тъй като тя вече се отлага достатъчно дълго – от 1998 г.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Южна Африка, САЩ, Украйна и България.

В Брюксел функционира и офис по европейска политика. Българският клон на „Четири лапи” функционира от 2000 г. и у нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни.

Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !