Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Бойко хвърля оставка

отпечатай новината

20.02.2013 10:15 | Видян 2113 пъти

Бойко хвърля оставка

Премиерът Бойко Борисов хвърля оставка. Той обяви решението си от парламентарната трибуна, пише Всеки ден

"Държавата има нужда от нов кредит на доверие. Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Не мога да гледам парламент, ограден с ограда", обоснова решението си Борисов.

Той обяви оттеглянето на правителството на заседанието на парламента, при което депутатите трябваше да гласуват оставката на Симеон Дянков и назначаването на Томислав Дончев за финансов министър, а Лиляна Павлова за вицепремиер.

"Народът ни даде властта, сега му я връщаме", каза още премиерът. "Няма да участваме в програмен кабинет, господин Костов. Аз с БСП и ДПС няма да съм в коалиция. Господин Цветанов, благодарете не всички полица за положените усилия. И това е жест към тях, че гледат за обществения ред и борбата с престъпността", допълни Борисов.

Министър-председателят ще депозира оттеглянето си от парламента по обяд след заседанието на Министерския съвет. На него ще бъде довършена работата по планираните точки, но след това страната отива към предсрочни избори. "Няма да допусна и една капка кръв повече да се пролее, а полицаите, които са мои другари, да попаднат отново в това положение. Да си направят правителство - три месеца до изборите. Аз досега съм се явявал на избори по закон. След като искат такова управление на държавата, да го имат. Няма да участвам в управление, при което полицията ще се бие с хора, когато няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести. Щом народът иска улицата да управлява държавата, да го направи. Така че благодаря на всички, които са ме подкрепяли", каза още Борисов.

Народните представители го изпратиха с овации. Депутатите на БСП не участват в заседанието. Партията започва консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии, граждански и синдикални организации за намиране на решение за ситуацията в страната.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !