Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Турският Боб Дилън зарадва българските си фенове

отпечатай новината

27.03.2013 12:15 | Видян 1868 пъти

Турският Боб Дилън зарадва българските си фенове

С бурни овации публиката в зала 7 на НД посрещна Зюлфю Ливанели - един от най-обичаните и популярни турски интелектуалци. Наричан от почитателите си – турският Боб Дилън. Неговата визита на 21 март беше свързана с премиерата на книгата му „Серенада”, която се превърна в събитие в Турция с продадените над 200 хил. копия. В препълнената зала освен читатели, присъстваха представители на турското посолство и видни турски бизнесмени. Пред тях Лаванели каза, че е изключително щастлив от посещението си в София и сподели “ В турският градски транспорт се четат все повече книги, интересът към книгата и образованието се завръща, и се радвам че и моите книги са сред тях.”

Зюлфю Ливанели е роден е в 1946 г. в град Ългън, Източна Турция. След преврата от 1971 г. е принуден да емигрира и живее в Швеция, Франция и Гърция. След завръщането си в Турция през 1984 г. става една от най-влиятелните личности в културния и политическия живот на страната си.Творец с много таланти, той е известен композитор, писател, филмов режисьор, политик и журналист. Ливанели създава над триста песни, които му носят огромно признание и популярност. Музикалното му творчество включва и музика за тридесет филма, една рапсодия и един балет. Носител е на много музикални награди, сред които Наградата за най-добър композитор на песенния фестивал Сан Ремо 1999 г. На филмовия фестивал „Златен портокал” в Анталия на два пъти получава наградата за най-добра филмова музика, а през 2000 г. е удостоен с наградата за цялостен принос.

Автор е на музиката към филма „Път”, спечелил „Златна палма” на фестивала в Кан през 1982 г. През 1999 г. записва своята „Рапсодия на новото време” с Лондонския симфоничен оркестър. През същата година участва в концерта на хилядолетието в Париж под диригенството на Зубин Мета. Музикалните му произведения са издавани в много европейски страни и в Съединените щати. През годините изнася десетки концерти в Турция и чужбина, като печели голяма известност в Гърция, Германия и Холандия. Работи със световноизвестни звезди, като най-дългогодишно е сътрудничеството му с гръцките певци Микис Теодоракис и Мария Фарандури. Легендарен е концертът му в Анкара през 1997 г., събрал няколкостотин хиляди души. През 2010 г. участва в концерта на групата U2 в Истанбул. Продължава да изнася концерти, като често напомня, че не е певец, а композитор, който изпълнява песните си. Ливанели е режисьор на четири филма, сред които с най-много награди е „Мъгла”, който му носи и отличието за най-добър режисьор на фестивала във Валенсия през 1988 г. Филмът му „Желязна земя, медно небе”, в който работи заедно с продуцента Вим Вандерс, получава наградата за най-добър чуждестранен филм на фестивала в Сан Себастиан през 1987 г.

Литературно творчество на Ливанели е в различни жанрове – разкази, романи, пиеси, публицистика. Писателският му дебют е през 1978 г. със сборник разкази. Първият му роман „Евнухът от Константинопол” излиза през 1996 г. и му донася Балканската литературна награда. С най-много преводи в чужбина е романът му ”Щастие” (2002 г.), издаден и в България. Този роман вдъхновява и създаването на филм, станал емблематичен за съвременното турско кино. Романът „Последният остров” му донася най-престижната литературна награда в Турция на името на Орхан Кемал. Ливанели е значителна фигура в обществения живот на Турция. През 1994 г. Ливанели е кандидат за кмет на Истанбул а през 1995 г. подема кампания срещу насилието по телевизията и получава подкрепа чрез подписка, обединила 400 хиляди души. От 2002 до 2006 г. е депутат в турския парламент. Привърженик на идеите за демократична, справедлива и толерантна държава, Ливанели участва в авторитетни международни форуми, конференции и инициативи. Изнася лекции в университетите „Харвард” и „Принстън”. От 1996 г. Ливанели е Посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

автор: Владислав Христов

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !