Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

LANGHAM - Хотел №1 в Лондон

отпечатай новината

16.06.2013 09:02 | Видян 2317 пъти

LANGHAM  - Хотел №1 в Лондон

Това е първият гранд на Лондон и Европа. Той отваря врати през 1865 г. почти преди 150 години. Но не това го прави номер едно, а неговият рестарт. След дълги години на безрадостна експлоатация от Хилтън, новите хонконгски собственици успяват да направят своята ексклузивна сграда единица мярка за модерен туризъм. Цената на реформата е 80 милиона паунда или 200 милиона лева за всичките 382 стаи и общите части, пише списание Гранд хотели.

Старата сграда и цялата ѝ "опаковка" – мраморите, високите тавани и колоните, британският дух, са проникнати от изискан източен touch,както наричат щипката или нотката британците.

Лангам не само вече изпреварва основните си конкуренти в най-модния град в света в момента – Лондон – става въпрос за Савой и Риц. Лангам е развит като концепция в цяла верига, която в момента е най-лъскавата верига в Азия и Австралия.

Мелбърн, Хонконг, Оуклънд – Нова Зеландия, са само част от култовите обекти, които гордо носят табелата на лондонския първенец. Общото между тях е подбрандът Чуан Спа. Сигурно помните как в миналия брой ви запознахме с 10-те световни топ спа центъра в листата на великото списание Ванити Феър. Първото място сред тях в Европа делят именно Чуан Спа на Лангам и спа центърът на Байеришер хоф в Мюнхен.

Сред британската ретро класика на интериора, източните мотиви не са само орнамент. Те са вплетени в цялостната концепция. От мебелите до соления хималайски камък на сауната. Опитахме на място – солен е наистина. Посещението, което направихме, е по няколко програми. Започва се с интервю – клиентът отговаря на въпроси като например кой е любимият му цвят или сезон. По тях се разбира какъв е неговият тип. На тази база се прави терапия – група масажи, която стартира с медитация.

След края на цялата процедура клиентът се оттегля на кана чай, горски плодове и попълване на анкетна карта, разбира се, ако желае. Посещението никак не е евтино – например прочутата Чайна терапия, която преминава в церемония в прочутия Палмен двор на Лангам – първият и най-скъп следобеден чай в цял Лондон, излиза 175 паунда или 400 лева.

Понеже стана дума за Палмения двор, това е една от най-елегантните зали за тази цел в Лондон. По своята същност това е може би една от най-прекрасните и толкова обичани в Англия зимни градини. Както интериорът, така и менюто за класическия чай, са класи над тези в конкурентния Савой или в нашумелия Уолъс. А сутрешната закуска е съобразена с разписанието на Бритиш еъруейс и отваря в 6 и половина сутринта.

Много по-прочут обаче е ресторантът на Лангам  Roux at The Landau . Там са обичали да обядват и да вечерят хора като Оскар Уайлд и Артър Конан Дойл. И това не е легенда. Особено за автора на Шерлок Холмс, защото по лондонските представи неговата прочута Бейкър Стрийт е буквално на две крачки. Йехуди Менухин е почетен с апартамент, Артуро Тосканини и Марк Твен са други от вечните ВИП-ове под този покрив. В Лангам клишето Хемингуей, който е спал почти във всички европейски грандове, не върви.

Но да се върнем на ресторанта. Макар и супер гурме и определян неведнъж за №1 в Лондон, той е пълен дори между основните хранения и въпреки целия си разкош е достъпен по лондонските стандарти. Френското име Ру също не е пресилено – това са двама велики шефове от Франция – баща и син с тази фамилия.

Върхът обаче е бар №1 в света – Артезиан. Неговите коктейли са донесли не по-малка слава на Лангам от останалите му символи. Интериорът му е „ъпгрейднат” като класическият брит стил е смесен с очевидни източни влияния.  Много често там са звездите на ВВС. Защото барът за тях е "заведението отсреща".

Старата къща на Лангам и старата къща на ВВС са от двете страни на площадчето Портланд Плейс. Той пък е на точното място. Въпреки че е на стотина метра от възможно най-оживеното място на Лондон – Оксфорд съркъс, няма и помен от шум и неспокойствие.

Понеже местоположението е толкова важно за един хотел, нека да подчертаем, че Лангам вснъщност е разположен в самия край на Риджънт Стрийт, малко след пресичането й с другата култова търговска улица на британската столица – Оксфорд Стрийт. Риджънт води до Пикадили Съркъс – другото култово място на Лондон, откъдето някои тръгват вдясно към лъскавия Пикадили и Бъкингмаския дворец, а други към Брюър Стрийт и другите тайни и загадки на Сохо. На две крачки са меките на хай шопинга – Бонд Стрийт и Савил Роу. Какво повече може да иска човек от хотел в Лондон – всичко е на не повече от 10 минути пеша от Лангам.

Българската връзка е персоналът. Фронт офисът не изобилства от наши хора. Но пък невидимият бек офис е пренаселен с камериерки и техници от Южна България, в което лесно ще се убедите, докато крачите по подобните на лабиринт коридори между вашата стая и Чуан Спа. Български туристи обаче засега няма.

И все пак, от личен опит разбрахме, че Лангам печели най-много точки със стаите. Грамадни по лондонските стандарти. Апартаментите са 8 вида. Стаите са 7 сорта. Винаги са скъпи, но колкото по-висока е класата, толкова повече са бонусите. Включително плюшено мече за лека нощ. Непрекъснато мениджмънтът предлага различни специални оферти с много екстри.

И накрая, при типичното лондонско хотелско предлагане на трансфер до летището – такси или лимузина, не се притеснявайте, защото няма разлика в цената – все е около 90 паунда до летището за истински туристи Хийтроу.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !