Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Елизабет II взема по-малко от норвежкия и холандския крал

отпечатай новината

16.06.2013 09:03 | Видян 2882 пъти

Елизабет II взема по-малко от норвежкия и холандския крал

Въпросът с царските имоти, който е една от вечните разделителни теми на прехода, не стои само в България. Великобритания също се раздира от противоречия по този повод. Още повече, че за разлика от нас, които не плащаме нищо на Симеон Втори, удоволствието да имат коронована особа излиза доста солено на англичаните. За стиснатите шотландци, на които Елизабет Втора също е кралица, изобщо да не отваряме дума, пише Супер 19'.

За огромна изненада на мнозина, безспорно най-популярната кралица в света не е най-добре платената. Елизабет Втора отстъпва с близо пет милиона евро годишно на норвежкия си "колега", и по съвместителство братовчед Харалд Пети. Докато Нейно Величество се разписва срещу паундове с лика й на равностойност нещо като 3,1 милиона евро на месец или 38 милиона годишно, роднината й от другата страна на Северно море може да се похвали с рента или иначе казано заплата от 42,7 милиона. На скандинавските монарси обаче ще отделим много повече внимание в следващ епизод.


Всички тези данни са взети от авторитетния официален орган на нюйоркската борса „Уолстрийт джърнъл”, така че със сигурност може да им се вярва. Колегите не издават източниците си, но тяхната информация е доста пълна. А ние ще я цитираме

Да не мислим бабата с корона предлагат американските журналисти. Защото те са разузнали някои пикантни подробности за нейния бизнес. Сред неизвестните досега собствености на Нейно Величество се оказва например световноизвестната лондонска улица "Риджънт". Те се намира в самото сърце на метрополиса, като се простира от "Пикадили" през "Оксфорд съркъс" до импозантната сграда на ВВС. Магазините на нея са безчет – от изключително лъскавия нов мегабутик на "Бърбъри", през елитни брандове като „Ралф Лорен” и „Томи Хилфигер” до така наречените "хайстрийт" марки  като "Ейч и Ем".
 
Знае се освен това, че като наследница на славни деди и императори на Индия и ред други колонии, Елизабет пази в колекция някои от най-скъпите диаманти в света, много бижута с огромна стойност, някои от които са истински легенди. Към това трябва да се прибавят и огромни имения.
Това обаче никак не се харесва на поданиците на Нейно Величество. Въпреки че засега поддръжниците на монархията са доста повече от противниците на Острова, нарастват гласовете, че във времена на нечувана криза, не е възпитано короновата особа да взема толкова много пари. Особено при многократно по-големите си приходи от „царските имоти”, които държи семейството й.

Отрежете й парите! Това казват 52% от анкетираните. Процентът им е нараснал неимоверно. Само преди 10 години британците са били почти изцяло съгласни, че Елизабет си заслужава всяко пени от огромната заплата. На това мнение са били 76 на сто от анкетираните в нарочно социологическо проучване и то, забележете, при социалистическо управление.

Хората, които все още споделят подобна позиция вадят доста сериозни доводи. Трудно е да се изчисли какви пари носи на Великобритания нейната кралица. Не е тайна, че един от двата или трите най-посещавани туристически пункта в Лондон е Бъкингмаският дворец. От неговите два магазина десетки хиляди хора всеки ден си купуват всевъзможни сувенири – никой не е евтин, от чая с герб до престилките за готвене и от кърпите за ръце до специалните шоколади. Събитията в кралското семейство като сватбата на Уилиам и Кейт също носят стотици милиони паундове на британската хазна.

Поредният боксофис удар ще бъде бебето на красивата двойка, което със сигурност веднага ще роди нова серия сувенири, които ще се продават в десетки милиони тираж. И ще доведат огромни тълпи в Лондон, за да зърнат третия наследник на короната.

Истината е, че няма друго кралско семейство като британското, което да привлича такива огромни пари към своя брандинг. И в резултат на това да притежава такава добавена стойност за цялата нация. Което, казано с думи прости ще рече, че Елизабет носи десетки пъти повече пари на хазната, отколкото харчи. Умелият маркетинг, чието изригване беше привличането на толкова силно рекламно лице като Лейди Даяна, извади британската монархия на съвсем различно ниво в сравнение с останалите „колеги” от другите кралски дворове, оцелели в Европа.

Англичаните, подкрепящи своята кралица, вадят и много по-силен аргумент, който е лесно да бъде разбран. Френският президент струва 110 милиона евро всяка година на своята република. И за него се поддържат дворци, и на него се плащат огромни пари, и той се движи с кортежи като „демократичен цар”. Ала, за разлика от държавната глава от другата страна на Ламанша, нито продава сувенири, нито води туристи в своята столица.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !