Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

Найо Тицин е от клана на Живковите придворни художници

отпечатай новината

18.07.2013 16:15 | Видян 13241 пъти | Гласували 1

Найо Тицин е от клана на Живковите придворни художници

Децата на комунистическата върхушка се превръщат в най-големите антикомунисти – ето един от парадоксите на България. Тези дни Найо Тицин обикаля тв студията като символ на протеста, какъвто беше и през 1997 г. Малцина обаче знаят, че той е издънка на фамилния клан придворни художници на Тодор Живков. Вуйчо му – братът на неговия баща, е последният тоталитарен шеф на Съюза на художниците след низвергването на Светлин Русев – другарят Христо Нейков. Негов и на таткото на Найо вуйчо пък е издигнатият в култ от соца носител на титлата "народен художник" Дечко Узунов. По времето на клановия възход, доста талантливи хора от бранша са преследвани от властта. А Найо живее в блока, построен по заповед на Людмила Живкова за "най-изявените културни дейци", пише Всеки ден.

В многоетажната кооперация на китната улица "Елемаг" в най-престижния навремето квартал под съветското посолство е събрано истинско съзвездие. Под един покрив са шефът на Съюза на артистите н.а.Любомир Кабакчиев, н.а.Константин Коцев, чиято съпруга работи  в Живковото президентство – Държавният съвет на НРБ, н.а.Невена Коканова, сестрата на кандидат-члена на Политбюро на ЦК на БКП Гертруда Луканова. По онова време председателите на творчески съюзи като Христо Нейков и любомир Кабакчиев имат ранг на шефове на отдели в ЦК на БКП.

Със служебен черен "Мерцедес" S-класа като цял министър обаче е само живеещият в кооперация на Политбюро Любомир Левчев, който по онова време е шеф на Съюза на писателите. Освен лимузини, председателите на творчески съюзи, имат привилегията да влязат в кръга на "правоимащите", за които се грижи тогавашното НСО, наричано УБО.

Това означава специално снабдяване във времената на дефицита от правителствения хотел "Рила", където освен, че няма няма, цените са по-ниски от тези за бедни народ. Влиза се и в контингента на Правителствената болница, чиято главна ценност е аптеката – единствената, откъдето могат да се купят вносни лекарства, включително неналичният в тогавашните фармацевтики оригинален немски аспирин и всичко останало. Достъпни са и затворените за простосмъртни, извън първите 1000 семейства на държавата, топ почивни домове на ЦК на БКП и на Държавния и Министерския съвет, най-популярна от които днес е станцията в Слънчев бряг, но такива са и сегашният рай за богаташи "Република" край Златни пясъци, и много други бази.

Нейкови захапват властта, когато от нея е отстранен Светлин Русев, изключен е от партията и е превърнат в дисидент. За заслугите им се раздават ордени, включително най-високото отличие на соцдържавата "Народна република България – Първа степен". А при него инфлацията не е като на днешната "Стара планина". Позициите им са открай време, защото вуйчо на таткото на Найо Тицин е самият Дечко Узунов. През 1965 г. той е назначен за шеф на Съюза на художниците, през 1966 г. вече става депутат, а следващата година и герой на соцтруда.

Найо израства в бохемската част от червената аристокрация, редом с бъдещата си съпруга Александрина Пендачанска, която наследява таланта на майка си – оперната прима Валери Попова, с дъщерята на диригента на "Златният Орфей" Хилда Казасян и на сина на културния ни аташе в Прага и бос на киното Чочо Попйорданов.

По тази линия попада и в БНТ, където още от времето на Иван Славков и Янчо Таков обичат да правят кариера децата на червената аристокрация. Найо обаче посинява с един репортаж – той снима разбиването на парламента на 10 януари 1997 г. След това сменя репортерството със службата на пиар на Иван Костов.

В интервюта казва, че той му е нещо като духовен баща, заменил след смъртта физическия му родител. После му писва от тази работа и се посвещава на увековечаване в документални филми на изявите по международните сцени на неговата съпруга. През 1999 г. се ражда първата дъщеря на Найо и Александрина Пендачанска.

Кръщават детето с 3 лични имена Виолета-Валери-Елена Найо-Тицин Нейкова. Така тя става единствената българска гражданка с общо 6 имена. Само 4 има по-малката ѝ сестра Сара – Мария Найо – Тицин Нейкова.Въпреки че има доста луксозен мезонет в София, фамилията не предпочита живота в родината, за чието бъдеще иначе усилено протестира. Поради наличието на такава възможност Найо и сие са граждани на Париж.

Обитават не най-престижния, но доста удобния 15-и район на френската столица, където има и отлична музикална школа за подрастващите наследници на артистичната династия. Докато семейството му е добре осигурено в страство, Найо бе принуден да изкара няколко месеца в България. Причината беше изявата на поредното му амплоа – този път на телевизионен продуцент.

Щедро захранваната от джобовете на бедните данъкоплатгци Българска национална телевизия отдели седемцифрена сума, за да може артистичният гастрольор да осъществи своя проект на сериал "Четвърта власт". Тв поредицата ще тръгне през есента на екрана на държаваната електронна медия. По оценки на спецове бюджетът не ще да е под 2 милиона лева. Не е тайна и кой отпуска средствата. Те са в ресора на друго от лицата на протеста – преминалия към десницата кадър на ДПС Севда Шишманова от Разград.

Снимка: novini.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !