Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Президентът скрил имоти

отпечатай новината

18.11.2013 14:10 | Видян 2188 пъти

Президентът скрил имоти

Като вестника, който ПРЪВ разследва имотите на Росен Плевнелиев преди година и половина, Супер 19’ естествено следи всички публикации по темата. Уникални данни изнесе преди дни най-четеният български всекидневник Телеграф. Ако бяхме в Германия, където президентът подаде оставка само, защото получил по-добри условия за ипотечен кредит, а Роско твърди, че е „немски възпитаник”, той отдавна трябваше да се е оттеглил от поста си. Ала не би. Ето и цялата статия:

«Не две липи отпред, а поне по две офшорки се мъдрят пред белите спретнати палати, горда собственост на президента Росен Плевнелиев. Горе-долу такова е съотношението на свързаните с него дружества, регистрирани в райски кътчета за съмнителни авоари, спрямо броя на палатите, които притежава. Според официалните декларации, които е подал пред Сметната палата, настоящият държавен глава е горд собственик на пет къщи с двор, придобити на обща стойност от 3,4 млн. лева, на право на строеж, както и на пет парцела  три от тях дарени, а останалите закупени за скромната сума от под 300 000 лева.

Това е доста под пазарната цена на терените в разложкото село Баня, където са парцелите. Декларираното пред Сметната палата пък далеч не е всичко, което семейството на президента притежава, тъй като фирмите, които в момента се въртят от втората му съпруга – Юлияна, също могат да се похвалят с богат имотен пакет. Да не говорим, че сумите и данните, които Плевнелиев е заявил пред държавните одитори, не отговарят на тези, които фигурират в имотния регистър.

Това означава, че президентът, който упорито лъже цялото общество, че е платил палата си в Халкидики по банков път, а лъсна, че е броил парите кеш – чрез чекове, е излъгал и Сметната палата. На четири места – в София, в гръцкия курорт Халкидики, в българския Черноморец и в разложкото село Баня, са разположени къщите и парцелите на президента. Основната част от земите на държавния глава са концентрирани именно в китното селце, намиращо се до пистите на Банско. То е и едно от местата, където лъсва връзката между Плевнелиев и кръга около Прокопиев.

Президентът притежава къща тип ранчо там от 2009 г., като е декларирал, че я е придобил за 352 049 лева. Теренът под ранчото обаче е закупен още през 2007 г., като продавач е дългогодишният бизнес партньор на Прокопиев  Филип Харманджиев. Бизнесменът и съпругата му Ива продават на Плевнелиев и втората му жена Юлияна терена от 1211 кв. м буквално за жълти стотинки. Цената е 3720 лева – т.е. по 3 лева на квадрат. Това впрочем далеч не е единственият щедър жест, направен от Харманджиев. През 2009 г. той и жена му даряват на Плевнелиеви по една шеста от два огромни парцела в село Баня. Според имотния регистър единият е с размер 216 дка, а другият – 290 дка. Любопитното е, че въпросните парцели са описани в декларацията на Плевнелиев пред Сметната палата с грешна мерна единица. Там пише, че единият е 216 кв. м, а другият  290 кв. м, което представлява занижение от хиляда пъти.

Морето

Година преди да се сдобие с ранчото в село Баня, Плевнелиев вече е горд собственик и на къща с двор в Черноморец. Китната постройка, строена няколко години и придобила завършен вид през 2008 г., е с басейн и е кацнала на първа линия на морето – на една скала. Факт, заради който еколози от няколко години насам алармират, че е незаконна. Причината е, че скалите са изцяло държавна собственост. Пред Сметната палата Плевнелиев декларира, че стойността є е 254 258 лева. По-любопитното обаче е, че парцелът, на който е построена вилата, е закупен през 2005 г. срещу скромните 23 000 лева. На тази цена тогавашният бизнесмен и настоящ президент получава УПИ  т.е. право да застрои 769 кв. м. Цената е повече от изгодна, а щедрият продавач, уредил Плевнелиев с китното място над морето, се нарича Христо Москов – един от хората, заемащи централно място в бизнес схемите, разигравани от президента и приятеля му Прокопиев.

Както вече „Телеграф” разкри, Москов, който е сред управителите на „Бизнеспарк София“, е ръководил фирмата „Дани консулт” по времето, когато Прокопиев е налял 9 млн. евро офшорни пари в проекти на свързаното с Плевнелиев дружество. Москов също притежава къща в Черноморец – точно до тази на президента. Пред Сметната палата бившият регионален министър и настоящ държавен глава не е посочил никакво друго свое притежание в района на морето. Семейството му обаче е собственик и на други терени, но замаскирани като авоари на фамилната фирма на Росен и Юлияна Плевнелиеви  „Ателадиа” ЕООД (бившата „Плевнелиеви” ООД), която в момента се води 100% собственост и се управлява от първата дама. Според имотния регистър в региона на Созопол „Ателадиа” притежава общо три терена, два от които ниви – общо 7 дка, и парцел от 4629 кв. м.

Столицата

В декларациите си пред Сметната палата Плевнелиев твърди също, че пак през 2008 г. се е сдобил и с две къщи с двор в комплекса на Околовръстното в София  „Резиденшъл парк”. Той е дело на едноименната фирма, чийто бивш управител е Плевнелиев, като президентът твърди, че дал за едната къща от 478 квадрата застроена площ 702 бона, а за другата  725 613 лева, срещу които получава 254 квадрата застроена площ. При справката в имотния регистър обаче лъсват съвършено други данни. Вилата от 478 квадрата е купена не през 2008 г., а през декември 2007 г.  т.е.

Плевнелиев я е продал сам на себе си,

защото по това време е и управител на „Резиденшъл парк”  София. Според нотариалния акт пък тогавашният бизнесмен купува не готов имот, а право на строеж и брои не 702 143 лева, колкото е декларирал, а 85 037 лева. Т.е. десетократно по-малко от това, което твърди, че е платил. Интересен факт е също така, че цената е сключена при нива, по-ниски от данъчната оценка. Според нотариалния акт тя е 90 238 лева.

Другият имот пък е деклариран пред Сметната палата два пъти – веднъж в декларацията на Плевнелиев за 2009 г., в която фигурира като готова къща от 254 квадрата, купена през 2008 г. за 725 613 лева. И веднъж в декларацията му за 2010 г., в която описва имот със същите характеристики, но като закупено право на строеж през 2009 г. заедно с право на строеж на пристройка към първата му вила в „Резиденшъл парк”. В графата за цена на покупко-продажбата дава съответно 258 167 лева за новата едноетажна къща и 46 544 лева за правото на строеж на пристройка. Това прави общо 304 бона. В имотния регистър обаче фигурира само една сделка и тя е тази от 2009 г., като общо за правото на строеж на новата къща и пристройката към старата Плевнелиев е платил 253 984 лева. Остава отворен въпросът защо президентът е декларирал, че къщата е готова година преди реално да купи правото є на строеж, както и защо твърди, че е платил 725 бона за нея.

Активността на президентското семейство в София е повече от завидна, защото по партидата на Плевнелиев и двете му съпруги – бившата Вероника и настоящата Юлияна, има няколко дузини сделки. Въпреки че официално е разделен с Вероника от началото на века, както вече стана ясно Плевнелиев и тя продължават да поддържат добри взаимоотношения – най-вече бизнес. Така, освен че върти една от кипърските му офшорки  „Инокс”, през 2012 г. двамата са поделили и апартамент на столичната ул. „Лайош Кошут“ 8, като Вероника е получила цялото жилище тип ателие. То се намира на метри от настоящата є месторабота – шеф на HR отдела на една от банките в страната».

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !