Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

"Феникс" изследва марсианските соли

отпечатай новината

10.10.2008 12:53 | Видян 1412 пъти

Космическият апарат на НАСА "Феникс", който на 25 май кацна близо до марсианските арктически равнини, е извършил анализ на грунта за наличието на соли и е изучил слой лед, се съобщава на официалния сайт на мисията.

С помощта на 2,4-метровата си роботизирана ръка "Феникс" е преместил камък, получил названието "Безглав" (Headless), на 0,4 метра, за да вземе проби под него.

Грунтът е бил доставен в атомно-силовия микроскоп на апарата, който е съставна част от модула MECA. Основната цел на анализа е да се установи концентрацията на соли.

Освен това през последните 2 седмици "Феникс" е изровил още една дупка, наречена "Ла Манча" (La Mancha). Това е направено, за да бъде установена дълбочината на леда.

Вече тече петият месец от работата на "Феникс" на Марс. Първоначално бе планирано работата на апарата да продължи само два месеца, но НАСА вече два пъти удължава срока на мисията.

Причината отчасти е свързана с успеха на мисията: на Червената планета "Феникс" откри вода, перхлорати, а неотдавна дори, че над Марс вали сняг. Сега в полярния район, където е "Феникс", започва есента.

Дължината на дните намалява, а с това и количеството слънчева светлина, с която работят батериите на апарата. Учените са на мнение, че скоро "Феникс" ще спре работа, като ще прави само пасивно наблюдение на климата.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !