Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Теодосий Спасов става ментор на музикални таланти

отпечатай новината

29.05.2015 14:26 | Видян 2127 пъти

Теодосий Спасов става ментор на музикални таланти

19 годишната Калия, Ангел, Констанца, Рафаела, Рая, Марина и Кристина са млади мечтатели. Те са дръзки, амбициозни и решени да успеят в живота, пробивайки си път чрез музиката. Тримата пианисти и четирите певици са стипендианти на менторската програма за таланти „Евробет талант”. Техен ментор е световно признатият джаз музикант Теодосий Спасов. Кавалистът се срещна със стипендиантите в столичен джаз клуб. Ангел представи своя джазирана версия на Шопен, Констанца изсвири токата на Панчо Владигеров, Рафаела изпя песен от репертоара на Адел, а Рая трогна именития музикант със свое изпълнение на „Ах, къде е мойто либе.”

„Виртоузът не е този, който свири бързо, а този, който поднася произведението право в целта.” – отговори на въпрос на жадните за знания таланти, Теодосий Спасов и допълни – „Искренност – това е ключът към сърцето на публиката. Когато си искрен публиката усеща, всичко останало е джубокс.” Няколкочасовата менторска сесия бе полезна за талантите, които един през друг задаваха въпроси на своя ментор. Някои от тях пожелаха да са заедно с джаз-музиканта на една сцена още в началото на септември, когато ще изнесат концерт пред публика по време на празниците на изкуствата Аполония в Созопол.

От групата липсваха Кристина и Марина, които в момента се явяват на международни конкурси. Най-младата от стипендиантите Калия Калчева, пък е в трескава подготовка на заминаватнето си за Manhattan school of music, където е приета да учи от тази есен с частична годишна стипендия от 15 000 долара на година. Самото обучение струва 55 000 долара на година. „За мен най-голямото предизвикателство е да се задържа в училището. Искам да завърша Manhattan school of music и да се срещна с най-големите имена в музиката.

Признателна съм на менторската програма „Евробет талант”, защото благодарение на стипендията, която спечелих успях да си изкарам виза, да замина за Америка и да се явя на изключително тежкия приемен изпит по пиано в престижната школа. За мен това е единствен шанс в живота.” – развълнувана споделя младата пианистка, очаквайки срещата със своя ментор.

Менторската програмата за таланти е учредена през 2014-та година в рамките на Празниците на изкуствата „Аполония” в град Созопол от фондация „Помощ за благотворителността в България” и „Евробет”. В нея могат да попаднат изявени таланти в областта на музиката, танца и визуалните изкуства. Всички желаещи на възраст между 18 и 25 години кандидастват по предварително определен регламент. В първото издание на конкурса от 38 кандидати на пре-селекция бяха избрани 16 талантливи фотографи, пианисти, изпълнители и графици. От тях седем вече са получили международно признание в областта на музикалното изкуство. Имената на пианистите Калия Калчева, Ангел Николов и Констанца Дюлгерова вече прославят България на световните музикални сцени.

В рамките на първото издание на менторската програма за таланти „Евробет талант” младите музиканти ще проведат поредица от сесии с именития джаз музикант Теодосий Спасов. Ценните съвети и напътствия, които ще получат ще ги насърчат по пътя към устойчивото им кариерно развитие.

„Като музикант съм се докосвал до таланта на много млади хора. Пътуванията ми по целия свят са ме срещали с творци от всяка област на музикалното изкуство. Това, което съм забелязал е, че когато човек е млад, той е дързък мечтател, пред когото няма пречки и бариери. Всяко мое завръщане е белязано от срещи с млади хора, които не се страхуват да мечтаят.” – разказва Теодосий Спасов след срещата си със стипендиантите на „Евробет талант” и допълва: „ Именно мечтите на младите хора и заложения стремеж за тяхното осъществяване е това, с което ме привлече в менторската програма на Евробет - „Евробет талант”. Младите таланти имат нужда от нашата подкрепа в началото на пътя си. Точно тогава, когато идеите им са дръзки и вярват, че изкуството е онази Божествена магия, оставена ни тук на Земята, за да промени съдбите ни.”

Стипендията за индивидуални изпълнители в размер до 1 500 лева даде шанс на пианистката Калия Калчева да се яви на приемния изпит в нюйоркското Manhattan School of Music, специалност пиано. „Беше дълъг и труден процес, в който положих огромни усилия. Нямаше да се справя без стипендията от менторската програма „Евробет талант” и благодарение на нея успях да замина за Ню Йорк, да си платя визата и да се явя на изпита за това училище. – споделя Калия и допълва: „За мен това е един шанс в живота. Техният департамент пиано е най-силната специалност в училището и всеки ден, в рамките на десет изпитни дни, на всеки час имаше по няколко пианиста, които се явиха на прослушване. Конкуренцията беше жестока и аз съм изключително щастлива, че бях допусната до този финален изпитен кръг. Искам да завърша Manhattan School of Music, както и да бъда забелязана от хора, които се интересуват от насърчаването на млади таланти в областта на музикалното изкуство.”

Втората сесия на менторската програма „Евробет талант” вече е отворена за кандидатстване. Формулярите за кандидатстване и представянията на материалите за всички категории трябва да бъдат получени по куриер до 17:00 часа на 24 юли 2015 г. на адрес: София 1000, бул. Витоша 65, ет.2, получател: ФПББ – за конкурса „Евробет Талант“.

Кандидатури, получени след този срок ще бъдат дисквалифицирани. Няма да важи пощенско клеймо на кандидатури получени след посочените по-горе дата и час. Повече информация кандидатите могат да намерят на сайта на
http://l.facebook.com/l/9AQFXAAOHAQE3yBltkXZ4ajvUAKgB4y7kOXuN-lxzEt0ifQ/www.bcaf.bg и http://l.facebook.com/l/JAQF4W5QxAQG78_Hr4fWV1GDZ721YGwGOZdxtWIar0y7lTg/eurobet.bg/Reglament-c220
Стипендиантите в областта на музикалните, визуални и танцови изкуства, ще бъдат обявени и наградени на специална церемония в рамките на традиционните Празници на изкуствата Аполония, в гр. Созопол в началото на септември.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !