Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Влюбеният Висконти прави Делон суперзвезда

отпечатай новината

19.11.2015 17:13 | Видян 4518 пъти

Влюбеният Висконти прави Делон суперзвезда

Лукино Висконти превръща любовта си към Ален Делон в първата звездна роля на младия актьор Роко, дава му шанса да срещне Роми Шнайдер в общ театрален проект, режисиран от италианеца. И, когато кариерата на Ален зацикля след първоначалния бум, отново му подава ръка. Избира го за една от главните роли в класическия си филм „Гепардът”. Сам издънка на благородническа фамилия, Висконти използва за „муз” френския хубавец, за да разкаже за драмата и блясъка на своето съсловие. Вярно, Ален е засенчен на екрана от Бърт Ланкастър и Клаудия Кардинале, и все пак, наистина се връща в голямата игра.

Младокът тъкмо се е обезверил. Получил договор за 4 филма с американска продуцентска къща, той не реализира нито един от холивудските проекти. Което е втори мегаудар за него, след като е пренебрегнат за суперпродукцията „Лорънс Арабски”. Вместо него, е предпочетен Питър О’Тул и това го прави световна знаменитост. Всъщност, интересно е, че Ален е харесан в Холивуд първо за ролята на бисексуалния разузнавач и офицер. Явно славата му на мъжемелач по онова време вече е била достигнала от Кан и Париж до отвъд океана.
Сигурно точно този негов образ на хубаво и нежно момче нарочно е противопоставен на Жан Габен с неговата тромава мъжественост. Актьорът, за когото казват, че е единственият, който може да играе и с гръб, и синеокият класавец ще играят заедно в поредица от филми – главно кримки, превърнали се в класика.

На 29 г. самият Ален става продуцент

Първият филм на фирмата обаче попада под ударите на цензурата, прекалено е разкрепостен. Отново отчаян и на кръстопът, на следващата година, вярно с петилетка закъснение, Делон набира смелост сам да потърси късмета си в Холивуд. В интервю по онова време 30-годишният актьор с манекенска външност съобщава: „Мечтата ми е да направя поне един филм в Америка. Да работя единствено и само в Европа – това е ужас за мен. Америка е върхът, последната стъпка. Ако човек иска да стане международна звезда, трябва да се стане име в Щатите, в техните филми с тяхната адекватна световна дистрибуция. С нея всеки става знаменитост по цялата планета за година. За мене може да бъде препятствие само акцентът”.
Делон успява да подпише контракт за 5 филма с „Метро Голдуин Майер”, на прави само 3, като поради задръстването от звезди в единия от тях „Жълтият Ролс-Ройс”, нему се пада едва малка роля. Може би най-много се прочува „Веднъж крадец...”, където французинът партнира със звездата от екшъните на онова време Ан Маргарет.
Разочарован от това студио, Ален отива при конкурента „Калъмбия”, където му обещават снимки в 3 продукции. Ала прави едва един. Следващият адрес, където почуква, за да му отворят, е „Юнивърсъл”, където го вземат за уестърн с Дийн Мартин. И нищо повече. Така се озовава в „7 артс”, където играе в „Гори ли Париж”. Филмът се оказва хит във Францияа, но касов провал в Щатите.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !