Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Вдигат Бронзовата къща на мястото на мавзолея

отпечатай новината

13.06.2017 15:38 | Видян 2648 пъти

Вдигат Бронзовата къща на мястото на мавзолея

Проектът „Бронзовата къща“ на известния български визуален артист Пламен Деянофф, който работи от много години в Австрия, може да бъде разгледан в Софийската градска художествена галерия до 9 юли.

Това е предложението на твореца и австрийската държава към българските отговорни институции как може да се промени мястото на някогашния мавзолей в центъра на София, след чието разрушаване нищо съществено в урбанистично и артистично отношение не се случи в това знаково за столицата пространство.

Миналата седмица за ден проектът бе показан в Австрийското посолство в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и представители на общината, а с настоящата изложба артистът лобира сред по-широк кръг от обществото за идеята Бронзовата къща да бъде издигната в края на 2017 г. и да се открие в началото на 2018 г. на пл. „Батенберг“

И това не е случайно: Европейският съюз обяви 2018 г. за година на културното наследство, а през същата година България и Австрия председателстват ЕС.

Идеята за Бронзовата къща възниква още преди 10 години и естествено еволюира в творчеството на българо-австрийския художник Пламен Деянофф. Това е неговият най-мащабен, най-известен и най-комплексен проект, в който участват много европейски музеи, фондации, галерии, колекционери, меценати и специалисти в сферата на съвременното изкуство, историята, архитектурата и урбанистиката.


продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !