профили

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Рождена дата: 16.01.1969
Пол: Жена

Корнелия Петрова Нинова е български политик, народен представител от парламентарната група на БСП. Председател на БСП от 8 май 2016 г. Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, област Враца. Дипломира се в юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“. През 1995 г. работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995 – 1996 г. е юрисконсулт на Столична община.

От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба. В периода март-август 1997 г. е юрисконсулт на БТК.

Между 1997 и 2005 г. Нинова е изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. Тя е назначена на тази длъжност при правителството на Иван Костов. Същевременно е назначена и на поста председател на съвета на директорите на „Техноимпортекспорт“. „Техноимпекс“ и „Техноимпортекспорт“ са външнотърговски дружества, предвидени за приватизиране, като впоследствие Нинова оглавява и приватизационния екип, отговарящ за първото дружество. Петър Жотев, министър на икономиката и енергетиката при Костов, твърди, че премиерът лично му е спуснал кандидатурата на Нинова.

От септември 2005 г. до март 2007 г. е Нинова е зам. министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика. Тя отговаря и за държавния резерв; търговията с оръжия и офсетните споразумания, свързани с доставки на армията. Нинова става председател на Управителния съвет и на две стратегически предприятия – „Международен панаир” Пловдив и на „Булгартабак Холдинг“ АД.

В началото на май 2007 г. се разкриват големи злоупотреби в „Топлофикация” - София. За дружеството отговаря Министерството на икономиката и енергетиката. Следствието започва разследване на Валентин Димитров (Вальо Топлото), тогавашен шеф на дружеството. Оказва се, че следователката, която води следствието – Татяна Шарланджиева е приятелка на зам-министъра Нинова, още от времето, когато Нинова е работила в следствието. Според събрани от прокуратурата със СРС записи, Нинова е въздействала на следователката Шарланджиева да „пази“ бизнесмена Красимир Георгиев (Фронтиер) от наказателно преследване по делото „Топлофикация“. Фронтиер е състудент на тогавашния министър на икономиката и енергетиката – Румен Овчаров и бивш съдружник на съпругата му, както и участник в едноименен олигархичен кръг, свързан с енергетиката и гравитиращ около БСП. В процеса на следствието се разбира, че е замесен и министър Румен Овчаров. Нинова е отстранена с решение на премиера Сергей Станишев от поста на заместник-министър през май 2007 година. Заедно с нея е уволнен и колегата й от кабинета – Делян Пеевски, заради скандал с изнудване, в управлявания формално от Нинова „Булгартабак Холдинг“ АД. Нинова твърди, че са я замесили в скандалите с "Топлофикация" и "Булгартабак", защото не е удовлетворила икономически интереси на тогавашния директор на Националното следствие Ангел Александров. Въпреки че е освободена от МС, Нинова е избрана след това във Висшия съвет на БСП и става негов говорител. Тя остава и в ръководствата на Пловдивския панаир и "Булгартабак" до 2009 г., когато е избрана за депутат от БСП.

На 8 май 2016 г. е избрана за председател на БСП с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков.

отпечатай новината

Новини

Синът на Корнелия Нинова блокиран в Ню Йорк

Синът на Корнелия Нинова – Рафаел, не може да се...

Синът нa Нинова с гадже корейка в Ню Йорк

Неуспехите в политически план за подалата оставка след...

Творци и културни деятели подкрепиха „културния чек“ на БСП

Корнелия Нинова: Културата има нужда от реални действия,...

Корнелия Нинова на курс по самоотбрана

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е тръгнала на курсове по...

Нинова: Ще ви върнем достойнството, българи

„Поставяме си две големи цели. Най-важната задача е...

Корнелия Нинова: Каня Бойко Борисов на дебат- пряк двубой

Изненадана съм от мотива на г-н Бойко Борисов да откаже...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !