шопинг

Вести

Роклята на Джулия Робъртс от Pretty Woman с авангардна премяна на Седмицата на модата в Париж

Роклята на Джулия Робъртс от Pretty Woman с авангардна премяна на Седмицата на модата в Париж

В историята на киното е има много известни червени рокли. Моделът без презрамки на Одри Хепбърн в „Смешно лице“, „Отнесени от вихъра“ и Скарлет О’Хара, Никол Кидман в „Мулен Руж“! и, разбира се, Джесика Рабит. Но няма друга толкова жизненоважна за киното, колкото червената бална рокля на Pretty Woman на Джулия Робъртс. Роклята е носена от героя на Робъртс, Вивиан Уорд, проститутката, която съблазнява милионера Едуард Луис (изигран от Ричард Гиър). Това трансформира връзката на екранната двойка от просто случаен обмен до върховете на формалността - Робъртс носи роклята, за да хване частен самолет, преди да се отправи към операта. Неговият дизайнер, Мерилин Ванс, беше номинирана за награда BAFTA през 1990 г. за своя дизайн. А роклята е толкова определяща, че през 2014 г. е изложена в музея Виктория и Албърт в Лондон. Но днес, повече от две десетилетия след дебюта си, моделът достигна последния си връх: Седмицата на модата в Париж.

 

Julia Roberts wears a red dress in 'Pretty Woman.'

От белите ръкавици в оперен стил и диамантен чокър във формата на сърце, колекцията на Vetements за пролет/лято 2024 г. включва визия, изцяло вдъхновена от Робъртс. Тя следва подобен силует като оригинала, прилепвайки плътно в горната половина на тялото и  оформяйки шлейф около краката. Роклята оживята с набрани детайли на корсажа и дълбоко деколте. Има събиране на талията като оригиналната рокля, но то е преместено настрани, а не центрирано отпред.

Vetements spring/summer 2024 collection.

 
Творческият директор на марката - Гурам Гвасалия (брат на дизайнера на Balenciaga Демна) - често се позовава на елементи от поп-културата, така че кимването към Pretty Woman може не е изненадващо в крайна сметка.

„Преди да вземем решението, създадохме три различни рокли“, каза дизайнерът пред Vogue France. „Горката Джулия, трябваше да изтърпи толкова много снимки, цветни тестове за тази рокля. Най-накрая успях да намеря правилния нюанс и да убедя всички да следват указанията ми."

Няма коментари към този материал !