красота

Вести

slava.bg : Козметика с витамин C предотвратява увреждане на кожата

Козметика с витамин C предотвратява увреждане на кожата

Витамин C за локално приложение е съставка, която от години се препоръчва от дерматолози и козметици. Това се дължи на факта, че той има редица полезни свойства, сред които забавяне на ранното стареене на кожата, подобрява външния вид на тъмните петна, акне и не на последно място –предотвратява увреждане на кожата от слънчевите лъчи. Витамин C е антиоксидант и се бори с вредните свободни радикали, които влизат в контакт с кожата ни от външни източници: замърсеният въздух или такива от вътрешността на тялото ни, резултат от нормални процеси. Витамин C подобрява цялостния външен вид на кожата и успява да я предпази от вредните UV лъчи. Ултравиолетовите лъчи (UV) представляват малка част от слънчевите лъчи, но са главната причина за увреждане на кожата. Излагането на UV лъчи причинява увреждане на ДНК клетките на кожата, ускорява признаците на стареене, а едно от най-опасните последствия от това е рак на кожата. UV лъчите са три вида: UVA, UVB и UVC. Добре е да подберем така козметиката си, че тя да съчетава съставки, които успяват да ни предпазят поне от 2 вида.

 

Една от най-големите дерматологични практики в Америка посочва разликите във видовете лъчи и как те афектират кожата ни: UVA: Причиняват зачервяване на кожата и потъмняване, формирането на фини линии, бръчки и петна. UVA лъчите причиняват формирането на свободните радикали в кожата. UVB: Това е друга форма на ултравиолетовите лъчи и увреждат кожата повече, тъй като засягат епидермиса (горния слой на кожата). Те причиняват слънчеви изгаряния и забавено потъмняване. Този тип лъчи играят голяма роля в развиването на всички видове рак на кожата. UVC: Този тип лъчи са прекалено къси, за да навлязат през Земната атмосфера. Въпреки че те са най-опасната форма на UV радиация, UVC лъчите се абсорбират от озоновия слой на Земята напълно и обичайно не причиняват рак на кожата. Причината козметика с Витамин C да бъде толкова важна, особено през пролетта и лятото, е нейното свойство да предпазва кожата от вредните UV лъчи. Важно е да имаме предвид, че употребата на такава козметика не отменя правилото да нанасяме винаги слънцезащитен крем. Проучване, което разглежда ефекта от локална употреба на продукт със съдържанието на Витамин C и Е доказва, че той осигурява защита на човешката кожа срещу увреждане, което е причинено от ултравиолетово облъчване. Употребата на козметика с Витамин C редуцира появата на тъмни петна като блокира производството на пигмент в кожата.

 

По-голямата част от участниците в проучване са изпитали подобряване на кожата си и тъмните петна в частност, след локална употреба на Витамин C. Акнеичната кожа се характеризира с високо производство на себум (масло) в кожата. Противовъзпалителни свойства на Витамин C го правят подходящо средство в борбата с акне, тъй като те контролират производството на себума. В зависимост от типа кожа и изградената рутина може да прилагаме Витамин C различно, но за да има ефект е препоръчително да го използваме всеки ден или поне през ден. Тъй като сме най-активни през светлата част на деня е хубаво да го използваме сутрин. Така през целия ден антиоксидантите ще ни предпазват от замърсявания и UV лъчите, на които обикновено сме изложени през деня. Най-разпространеният козметичен продукт с Витамин C е под формата на серум. Според Health Harvard правилният ред е след почистващия гел и преди хидратиращия и слънцезащитния крем. Когато избираме серум или други козметични продукти за грижа за кожата със съдържание на Витамин C е хубаво да бъде с клинична формула, която съдържа активна форма на Витамин C, има сила от 10% до 20% и pH по-ниско от 3,5. Тази комбинация е разглеждана в клинични проучвания до сега. Най-добре е, ако решим да включим козметика с Витамин C да се консултираме с дерматолог преди това, за да ни препоръча най-добрия продукт спрямо нашата кожа и резултатите, които искаме да постигнем.

 

За да осигурим на кожата еластичност, защита от вредни слънчеви лъчи, редуциране на петната и да я предпазим от замърсяването от външни фактори като въздуха, може да се обърнем към козметиката със съдържание на Витамин C. В комбинация с други съставки неговите свойства за  борба със свободните радикали видимо подобряват външния вид на кожата и я възстановяват. Специалната линия продукти Витамин C на Natura Bisse – C + C Vitamin Line е създадена за слънчевите дни, в които имаме нужда от надеждна защита от агресивните слънчеви лъчи. C + C Vitamin Complex е серум, който съдържа 6% чист Витамин C. Той е подходящ за възстановяване и защита на кожата преди, но и след лятото, има лек изсветляващ ефект и повишава еластичността и стегнатостта на кожата. Изключително важно е да използваме многоспектърен слънцезащитен крем, какъвто е и C+C Dry Oil Antioxidant Sun Protection SPF 30. Какво прави слънцезащитния крем многоспектърен и подходящ за всяка кожа? Комбинацията от мощни UVB и UVA слънчеви филтри успява да отблъсне вредните лъчи, като предотвратява увреждането в клетъчната ДНК.



Няма коментари към този материал !