Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Хайтек тоалетните са голяма надпревара между Корея и Япония

отпечатай новината

13.08.2019 13:05 | Видян 853 пъти

Хайтек тоалетните са голяма надпревара между Корея и Япония

Корея и Япония, които в момента са в търговска война и се обиждат - съответно - на "простаци" и "империалисти" на ниво външни министри, имат една голяма надпревара, освен всичките "дребни" в изкуствения интелект, корабостроенето, автомобилостроенето и т.н., в които са световни лидери. Става въпрос за тънкото поле на тоалетните. И по-специално на хайтек тоалетните.

Влизам след 11.30 часа полет от Истанбул и още 2 часа добиране от летището Нарита до хотел Ню Отани в самото сърце на най-големия град на Земята в стаята си на 27-ия етаж и природната нужда ме води първо вляво в банята, преди да видя шашкащия изглед от 27-ия етаж към красивата 400-годишна самурайска градина и реалният дворец Акасака, където живее императорът.

Очите ми не са приковани от махагоново - мраморната красота на мивката, облечена в тези два благородни материала, а в десетината копчета на тоалетната. Силна или слаба струя на водата, увеличаване или намаляване на същата, дезодориране, затопляне на седалката, преобразяване в биде на нужника - опциите са много и на пръв поглед стъписват. После човек вижда хайтек тоалетните почти навсякъде.

"Тази революция при нас, с която сме много горди, я извършихме преди 4-5 десетилетия и не спираме да усъвършенстваме своите тоалетни", разказва ми увлекателно 75-годишният гид Акира - бивш директор в гиганта Мицуи и сегашен запален голфър във времето, когато жаждата за комуникиране с чужденци не го превръща в чудесен екскурзовод. Той говори съвсем сериозно, навлиза в детайли, но общото послание е, че след ужасяващата следвоенна бедност, разрушената и възстановила се наново страна бързо преминава от клекала направо към високотехнологични нужници и изпитва истинско удовлетворение по тази причина. Патриотизъм във висша степен, дет се вика. И ми казва: "Отидете до тоалетната в парка, в който сме (във всяка от прочутите японски обществени градини присъстват дискретно къщички на нуждите, елегантно декорирани с растителност така, че да се вписват със своята функционалност и високотехнологичност в цялостната картина), ще видите, че не отстъпва на вашата в Ню Отани, даже е по-модерна".

Аз, разбира се, не си признавам, че в моята страна, където 100% от селата са с външни тоалетни, се похарчиха стотици милиони лева еврофондове за ненужни стадиони, а дори в столицата София към 30% от кварталите нямат канализация в 21-и век. Не зная дали Акира би могъл да осмисли това. Със сигурност не би повярвал. Би го приел за глупава шега. А то си е чиста, или май е по-добре да се каже - мръсна истина!

"Ще ви видя аз Вас", заканвам се на японците на пристигане в столицата на конкурента Сеул. Първата ми работа в тоалетната на моята стая в най-новия хотел на най-добрата местна верига Lotte е да видя по-високотехнологична ли е тоалетната. Ами Е! Както Корея в областта на хайтека като цяло вече изпреварва комшиите си. Та това отприщи актуалната търговска война на японците срещу корейските техногиганти, начело със Самсунг, замаскирана като спорове за компенсации от окупацията през Втората световна война от "японския империализъм", както го определят, сякаш сме в 1984, властите в Сеул.

А какви чудеса правят с изкуствения интелект невероятните умове в Корея - четете в следващия материал.

Борис Ангелов

Токио - Сеул - София

 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !