НАЙ-НОВИ
Леонардо Ди Каприо прегря от жегата...
Леонардо Ди Каприо, на 50 години, беше звездната...
Бекъмовите синове се сдраха съвсем
Ромео Бекъм (22 г.) реагира остро, след като брат му...
Мистичният Умами е глутамат - Синдрома на китайския ресторант: Какво да правим с времето в карантина
06.05.2021 13:38 | Видян 1387 пъти

Легенди и митове вървят с пълна сила около петия вкус, недостижимия Умами, обвит в мистерия и служещ умело за рекламата на азиатските ресторанти, които претендират, че единствени го постигат. Да, да, ама не. Има го в сармите и свинското със зеле – заради зелето в съвсем натурален вид. И се нарича натриев глутамат. Има го също в дълго варените домашни бульони – не в купешките кубчета, които бъкат от химия. А също в рибата и сиренето. Но най-вече – и затова сме влюбени цял живот в него – в майчиното мляко.
Първият лайфхак по темата е особено подходящ за днешния ден на трапези и софри: глутаматът всъщност има прост ефект – усилва вкуса, но и провокира преяждане. Внимавайте с него.
Той може да доведе до хипертония и влошено зрение, ако често прекаляваме с него. Например, ако много хапваме чипсове и други подобни храни – там го предозират, за да ни пристрастяват.
Вторият лайфхак е да не добавяме сол, когато има вече глутамат. Така превръщаме взривния ефект на негативното влияние на „вълшебния” вкус в истинска убийствена за организма ни бомба.
Третият лайфхак обяснява защо мнозина толкова много обичат азиатска храна. Защото майсторите от Изтока владеят умението да ни пробутват овкусен с умами или по-просто – натриев глутамат, целия боклук от хладилниците и долапите си. Пристрастявенето към тяхната кухня е наричано от учените Синдром на китайския ресторант.
Как се разпознава?
По тежестта в стомаха, гаденето, недовиждането, главоболието, след като сме преяли с ястията им – всичко това се дължи на натриевия глутамат и не е шега работа. И за физиката, и за психиката ни.


свързани новини
Риба 2 пъти/седм. пази от инфаркт и инсулт: Какво да правим с времето в карантина
Ягодите са природен аспирин, антидепресант и антиейдж средство
Локумът успокоява и е ОК за здраво гърло, нo само 1 парче на ден
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !