Мария го закъса за пари

По всичко личи, че фолк певицата Мария е ударила...

Осиновени сме, но не и на различна...

"Аз и сестрите ми сме осиновени“, това...

Защо ИИ на Фейсбук ни познава по-добре от близките ни и как се отървават от него в детокс-клиники

отпечатай новината

21.10.2021 10:29 | Видян 268 пъти

Защо ИИ на Фейсбук ни познава по-добре от близките ни и как се отървават от него в детокс-клиники

Едва ли си спомняте скандала с Проекта Аламо преди 5 г., с който се обясняваше победата на Тръмп на изборите за президент на САЩ, която не очакваха не само сериозните анализатори, не само социолозите, но и самата управляваща прослойка на САЩ. Тя обаче показва как изкуственият интелект на Фейсбук, който – както казахме вече ни е направил зависими със Синдрома ФОМО – страха да не сме пропуснали нещо, ни манипулира и ни управлява чрез информацията, която ни поднася, без да я търсим, понеже ни познава по-добре от собствените ни близки. На това сме посветили днешния ни лайфхак.

Който е чел великия роман 1984, знае, че там имаше нещо, наречено телекран, което следеше хората, но те все пак имаха хитрината да намират места да се крият от него по ъгли и тъмни кътчета. През 2021 г., още през 2016 г., ние нямаме къде да се скрием, защото чрез смартфоните и данните ни, социалните мрежи и техният изкуствен интелект ни следят, наблюдават, подслушват и систематизират цялата тази информация, така че да ни насочват кой политик да харесваме, който продукт да купим, къде да почиваме и т.н.

В Проекта Аламо кампанията на Тръмп получава данните от кредитните карти на 220 000 000 души – практически всички американски избиратели, и на базата на това инфо беше насочвало последователно и нарочно определен кръг послания – търговски и политически към тях, включително и т.нар. черни или тъмни съобщения под носа на администраторите на самата мрежа.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !