Хотелът, който плаща на гостите, ако...

В Сингапур вали средно 171 дни в годината. Въпреки това,...

Кимбо от улицата до UFC: Историята на...

Тази седмица сме решили да разгледаме историята на една...

„Четири лапи” стартира проект за кастрация на улични котки в София

отпечатай новината

05.04.2011 12:20 | Видян 3018 пъти

„Четири лапи” стартира проект за кастрация на улични котки в София

Тази година на 4-и април за първи път се отбеляза Световният ден на бездомните животни. От българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи” избраха именно този ден за началото на първия по рода проект за кастрация на скитащи котки в София. От този момент онези столичани, които се грижат за улични котки, ще могат да се погрижат и за това животните да не се възпроизвеждат.

„В София винаги е имало бездомни котки, но с намаляването на скитащите кучета броят им се очаква да се увеличи,” разказва д-р Марина Иванова от „Четири лапи”. „Общината не предвижда средства за кастрационни програми за котки и тъй като получаваме непрекъснато обаждания от столичани, които молят за помощ, решихме да започнем един пилотен проект в сътрудничество с частни ветеринарни клиники.”

Всеки желаещ да се възползва от възможността да кастрира улична котка ще трябва да вземе талон от офиса на „Четири лапи” и да отведе животното в някоя от клиниките, с които организацията си партнира. Там за операцията няма да се заплаща, като стойността й се покрива изцяло от „Четири лапи”. Проектът ще продължи до края на юни.

„Надяваме се по този начин да стимулираме и едно по-отговорно отношение към бездомните котки и да убедим хората, че грижата за тях не свършва само с това да ги нахраниш,” продължава д-р Иванова. „Това е проект, който успешно реализираме в държави като Швейцария, Австрия и Германия. Колкото и да е учудващо, в тези държави също има скитащи котки и това налага нашата помощ. Надяваме се в София да успеем да приложим богатия опит, който сме натрупали там.”

Същевременно в столицата продължава и кампанията на „Четири лапи” за кастрация на безстопанствени кучета, която покрива ромските квартали. Вече приключи обработването на животни от кв. Факултета, предстои работа в кварталите Баталова воденица, Суходол, Захарна фабрика и Филиповци.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !