12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Меси не спря да чупи рекорди

отпечатай новината

08.03.2012 14:15 | Видян 1255 пъти

Меси не спря да чупи рекорди

Лео Меси отново взриви футболния свят. Аржентинецът наниза пет гола във вратата на Байер Леверкузен и продължи да чупи рекорди. Малкият магьосник на Барселона вече е единственият футболист с пет гола в един мач Шампионската лига. От създаването на турнира в този му вид.

Само че един българин отдавна в достигал тази кота. Легендарният Никола Котков се развихря през 1965 година, когато турнирът се казва Купата на Европейските шампиони. Котков вкарва пет гола за Локомотив София при победата над шведския Малмьо в София. Още девет други са постигали това постижение. Ове Олсон (Гьотеборг), Бен Льофквист (Болдклубен 1913), Жозе Алтафини (Милан), Рей Крауфорд (Ипсуич), Флориан Алберт (Ференцварош), Пол ван Химст (Андерлехт), Герд Мюлер (Байерн Мюнхен), Клаудио Сулсер (Грасхопърс) и Сьорен Лерби (Аякс).

Рекордите на Меси обаче не спират дотук. Аржентинецът се изравни с величието на Реал Мадрид Алфредо ди Стефано. Двамата вече имат по 49 гола в най-престижния европейски клубен турнир. Но Меси продължава да гони лидерите и в тази класация. Съвсем близко до него са Тиери Анри (50 гола) и Рууд ван Нистелрой (56). Лидер е Раул Гонсалес със 71.

Освен това Лео подобри за втора поредна година постижението за най-много голове в турнира. Досега аржентинецът има 12 точни удара. Ван Нистелрой единствен е успявал да стори това. Меси е на път да подобри и рекорда на немската легенда Герд Мюлер, който е бил голмайстор в престижния турнир четири пъти. 24-годишният аржентинец бе топ стрелец на Шампионската лига в последните 3 години, а сега е далеч пред останалите. От началото на сезона Лео има общо 53 гола в 49 мача във всички турнира. Само за последния месец аржентинецът наниза 15.

“Най-важното е, че спечелихме. Разбира се, че съм доволен и от головете, които вкарах. Не всеки ден се случва да вкараш пет гола“, скромничи Меси след победата със 7:1 на Байер Леверкузен. “Класирахме се за четвъртфиналите на турнира и това е много важно. Не си спомням последния мач, в който съм отбелязал пет гола. В първенството нещата стоят по-сложно, но ние ще се постараем да спечелим всички мачове, които остават до края на сезона. Ще играем и на финала за купата“, добави магьосникът.

Треньорът на Барса Пеп Гуардиола обаче не спести похвалите си. “Никога няма да видите друг като него през живота си, както и аз. Той е уникален. Тронът във футбола е негов и само той може да реши кога да го отстъпи“, убеден е Пеп.

“Присъствахме на една от специалните вечери на Меси. Той е дар и аз винаги ще се гордея, че съм му бил треньор. Единствената ми заслуга е, че винаги го пускам в отбора. На терена просто се опитваме да му подаваме топката. Когато това стане, задачата е изпълнена“, каза още Гуардиола.

Меси има невероятните 30 попадения в последните си 25 мача в Шампионската лига. С фланелката на Барса вече има 228 гола и се доближи само на 7 попадения от клубния рекорд на Сесар Родригес. Той обаче постига постижението си за 17 сезона на “Ноу Камп”, докато аржентинецът играе едва осмия си сезон за каталунците.

“Меси заслужава специална почит, защото е невероятен. Той е само на 7 гола от рекорда на Сесар, а е едва на 24 години. Меси е неповторим заради вродения си талант и изключителни способности“, каза още Гуардиола.

Рециталът на Меси не остана незабелязан в целия свят. Звездата на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни бе вдъхновен след края на мача и написа в социалната мрежа “Туитър”. “Меси е шега. За мен най-добрият някога“, написа английският национал.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !