Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Westin Palace Madrid, където Мата Хари срещна Айнщайн

отпечатай новината

07.06.2013 16:30 | Видян 2867 пъти

Westin Palace Madrid, където Мата Хари срещна Айнщайн

Банкетна зала Мата Хари е една от атракциите на Westin Palace в Мадрид. Салонът не е кръстен просто така на легендарната дама – шпионин, за която са правени театрални постановки и филми навсякъде по света и у нас. Тя е една от прочутите гостенки на хотела. В него се гордеят и с името на Айнщайн, който също обичал да спи под този покрив, когато е в Мадрид, пише списание Гранд хотели.

Всичко си има обяснение, както ще разберете от нашия разказ от мястото на събитието, но нека всичко да върви поред.

Westin Palace се намира на същия красив площад с фонтан като Риц. Двата хотела са един срещу друг. Дали затова или по друга причина обаче въпросната фасада се е превърнала в „гръб” на хотела. В него се влиза откъм тесния заден вход, разположен по диагонал на испанския парламент.
Входът в стил сецесион намопня, че това място работи точно от век. Отваря през 1912 година. Сградата е построена за 11 и обзаведена за 4 месеца. Направена е специално за хотел и е първият в Европа, който по проект е изработен с бани в стаите, поради което не са са малки и сгушени, както в доста негови побратими.

Цялото бързане било заради сватбата на крал Алфонсо XIII – бащата на испанския туризъм. И Дворецът, както звучи в превод името на хотела, отворил точно навреме.

Единствените години, през които е бил нещо различно, импозатният обект работи като болница и така до 1946 г. Това става по време на гражданската война в Испания. Така че, по всичко личи, че и Хемингуей е наминавал, но в този хотел, за разлика от доста други в Европа, не го изтъкват.
Героите на момента са други. На специална стена в лобито личат снимките на всички, работещи в този по-красив малък свят в най-хубавата част на Мадрид – на две крачки от музеите Прадо и Тисен, които са буквално през улицата, но и от прочутите мадридски площади Пуерта дел Сол и Пласа Майор. От него тръгват по посока на тях две феномелнални улички – едната с много гъзарски заведения и традиционни ретро ресторанти и бирарии, а другата с доста гурме магазинчета за деликатеси, стари, но златни сладкарници, Музей на шунката и ... сградите на парламента за разкош.

Понеже вечният конкурент е Риц, който обитателите на апартаменти гледат през площада, нека направим веднага разликата. Със своите 467 стаи Westin е близо 3 пъти по-голям от съперника. Но също като него е замислен от Сезар Риц, чийто дух може да се улови наколо.
Запазените марки на хотела са креватите Westin Heavenly Bed® и ваните SuperfoodsRX® в мраморните бани.  

La Rotonda Restaurant е епицентърът на всички събития в хотела. В него човек попада, когато прекоси неголямото лоби, изкачи се по сецесионното стълбище и види невероятната кръгла площ за хранене, разположена под фантастичен купол все в същия стил art noveau. Изящните витражи, по случай 100-годишния юбилей, са декорирани с кацнали по тях златни птички и лияни, които подсилват впечатлението по невероятен начин. Конферентните и балните зали са разположени около Ротондата. Таваните са с фрески, колоните са мраморни – луксът е ултимативен, но усещането не е за тежест и опиянение като в отстрещния Риц, а за лекота и свежест. Ресторантът, където се провежда и хотелската закуска – удължена до 11 в делнични дни по мадридски и на практика до обед през уикендите. Хит в Мадрид е местният брънч всяка неделя, както и най-добрият Азиатски ресторант с оригинална гуанджоуска кухня – красив и елегантен, в едно от тайните ъгълчета на овалния салон.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !