Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Камен Калев и Вилма Карталска бранят българската чест в Кан

отпечатай новината

14.05.2014 12:45 | Видян 3763 пъти

Камен Калев и Вилма Карталска бранят българската чест в Кан

Едно от най-вълнуващите събития в света на киното започва довечера. Филмовият фестивал в Кан събира за 67-и път майстори на седмото изкуство. На френската Ривиера за 12 дни някои от най-добрите режисьори ще представят новите си отдавна чакани творби. Критиците ще са с отворени сетива за нови, оригинални и обещаващи имена.За разлика от миналата година, когато се представихме само с щанд на пазара за филми, сега честта на БГ кинаджиите ще защитават Камен Калев и Вилма Карталска, научи Блиц. Калев е вече добре познат на организаторите.

Той ще влезе в Двореца на киното на крайморския булевард "Кроазет" за четвърти път - след "Върнете заека", "Лошият заек", "Източни пиеси" (в официалната програма) и "Островът". Сега Камен е част от интернационалния проект "Мостовете на Сараево", който е вън от състезателната програма в секцията "Специални прожекции". Филмът се състои от 12 късометражни истории на 12 доказани режисьори от Европа. Сред тях са Жан Люк Годар, Сергей Лозница, Кристи Пую, Урсула Майер и други. Копродукцията на Франция, Португалия, Босна, Швейцария и Германия представя различни погледи към Сараево и началото на Първата световна война през 1914 г. Акцията е по идея на Жан Мишел Фродон, главния редактор на френското тематично списание "Кайе дьо синема" и кинофестивала в Сараево.

"Скъпа моя нощ" на Калев пресъздава убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд, изигран от Самуел Финци. Гергана Плетньова пък е София Хохенберг, неговата съпруга. Лентата с Милица Гладнишка Janne of love е селектирана в програмата "Ъгълът на късометражното кино". Историята е за българка, която се влюбва във финландец и се омъжва за него. Двамата се местят в северната страна, но щастието им е застрашено от предразсъдъци и културни различия.

На Милица партнира Юха Хипи. "Принцесата на Монако" ще открие фестивала довечера. Никол Кидман, която влиза в кожата на Грейс Кели, пристига за премиерата. Режисьорът Оливър Деън донесе "Оскар" на Марион Котияр през 2007-а за ролята й на Едит Пиаф в "Животът в розово". Конкурсната програма е повече от интересна. Две години след "Космополис" Дейвид Кроненбърг и Робърт Патинсън ще се завърнат на Ривиерата, за да представят новия си общ филм Maps To The Stars. В черната сатира за холивудския начин на живот се впускат Джулиан Мур, Джон Кюсак и младата Миа Васиковска, която трупа все повече добри проекти във филмографията.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !