Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

Застрояват Марс с мравки роботи?

отпечатай новината

28.10.2008 15:47 | Видян 2241 пъти

Застрояват Марс с мравки роботи?

Първи на Марс ще стъпят не хора, а групи миниатюрни роботи, съобщи "Сайънс дейли". "Малките роботи могат да работят заедно, за да изследват планетата.

Знаем, че има вода и прах, така че им трябва само някакво слепващо вещество, за да започнат да правят постройки, които да подслонят хората", каза Марк Зимански от университета в Карлсруе.

Зимански участва в европейския екип, разработващ миниатюрни автономни роботи, които могат да работят заедно за изпълнение на различни задачи, подобно на термитите, мравките или пчелите. В рамките на проекта I-SWARM екипът е създал отряд от 100 едносантиметрови роботи.

Учените отчитат значителен напредък към целта да направят групи от микророботи с размер на мравки. Точно както мравките наблюдават какво правят останалите и следват водач или оставят химическа следа, с която предават информация на колонията, роботите от I-SWARM общуват и изучават средата, в която са.

В резултат се получава нещо като колективно възприятие. Роботите използват за общуване инфрачервена светлина, като всеки предава сигнали на околните, докато научи цялото ято. Когато някой срещне препятствие, например, той сигнализира на другите.

Най-големите роботи, разработени в рамките на проекта, са колкото монета от две евро. Най-малките са само три милиметра и се движат с вибрации.

По-големите имат батерии, а по-малките се захранват от соларна клетка. Някои от членовете на първоначалния екип вече доразвиват тази идея за новите проекти Симбрион и Репликатор.

Те разработват ята роботи, които могат да се преконфигурират и да се съберат, така че да образуват по-големи роботи за изпълнението на различни задачи.

Изследването и овладяването на други планети е само едно от възможните приложения за роботи, които могат да работят в екип, като съгласуват задълженията си в зависимост от трудностите, промените в околната среда, нуждите на групата.

Множеството роботи са особено полезни в ситуации, в които е необходимо да има взаимозаменяемост. Така, ако някой се повреди, мисията няма да бъде провалена, защото друг ще поеме задачите му.

Подобни ситуации има не само в космоса, но и при почистване на замърсяване, при ремонти на сложни машини, при нови методи на лечение, с които миниатюрен уред влиза в човешкото тяло.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !