Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Историците Овчаров и Павлов: И съвременната чума не щади никого!

отпечатай новината

14.04.2020 11:12 | Видян 986 пъти

Историците Овчаров и Павлов: И съвременната чума не щади никого!

Професорите историци Николай Овчаров и Пламен Павлов отправиха отворено писмо до българското общество, свързано с безотговорното поведение на някои църковни служители в условията на пандемията от коронавирус и предстоящите Великденски празници. Позицията на историците е обща с тази на Българския лекарски съюз.

В писмото се казва: „...Виждаме как всички църкви, а и всички религии, реагират адекватно, поучени от историческия опит. Църкви, джамии и синагоги са празни, а понякога – напълно затворени. Великденските служби се излъчват само по телевизията и в празни храмове. Това се прави включително от нашите сестрински църкви – руската и гръцката. А едва ли може да спорим, че руснаци и гърци са доста по-религиозни от нас като народи. А ние доживяхме да чуем от един митрополит, че просто трябва да се уповаваме на Господ и всичко ще отмине. А „причастяването с една обща лъжичка на много хора нямало да доведе до разпространение на заразата, защото дори при най-страшни епидемии в миналото хората са се причестявали и не са се заразявали. Можело да стане само ако вярата на човек е слаба“. Дали е така?“, риторично питат учените.

Като историци те припомнят, че чумата през Средновековието не е щадяла никого – нито светски, нито духовни лица. На запад умрял кралят на Испания Алфонсо XI, но и първосвещеникът на Англия – кентърбърийският архиепископ, както и епископът на Париж.

Не по-леко е положението на Балканите. От „Черната смърт“ през 1347 г. загинал не само синът на византийския император Йоан Кантакузин, Андроник, но и Вселенският патриарх Калист. При поредното избухване на пандемията през 1410 г. чумата покосила друг Вселенски патриарх - Матей I, неколцина родственици на император Мануил II Палеолог, включително неговият син Михаил, и още десет хиляди души само в столицата Константинопол.

„Колко са загинали в България не знаем, но е известно, че цар Иван Александър свиквал събор след събор срещу нароилите се по време на епидемията ереси. Със сигурност е известно, че при поредното избухване на „Черната смърт“ през 1363 г. умрял Иван Асен Комнин, роден брат на цар Иван Александър, владетел на обширни земи в днешна Албания. За около век имало над десет „избухвания“ на пандемията, която нанесла непоправими щети на България, Византия и други балкански държави и в значителна степен ги направила безсилни пред османското завоевание.

„Нека послушаме науката, нашите управляващи, а и здравия разум. Впрочем, сега, след Цветница, вече знаем, че хигиенните мерки не бяха спазени и причестяването на миряните с една лъжичка на празника бе масова практика. Това безотговорно нарушаване на мерките за безопасност е престъпление, и то не само морално! Нека останем вкъщи поне на този Великден, който е точно 670 години след онзи, черния в Рим. Господ е във всеки от нас. Отците на християнството не са имали пищни храмове и луксозни палати, но именно те са създали основите на религията, която изповядваме днес“, припомнят професорите Овчаров и Павлов.

В експозето си в предисловие на своя призив те разказват, че голямата чумна епидемия, наречена „Черната смърт“ от XIV век, отнесла за седем години 23 милиона души или една трета от населението на тогавашна Европа. Но този ужас имал не само негативни страни. Той променил завинаги западното общество, което тръгва по пътя на Възраждането. Променил се и католицизмът, чиито устои били разклатени от прииждащата Реформация. Това принудило Западната църква да се съобразява с мнението на хората.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !