Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Камен Донев пародира X Factor и реже ленти в "Кръщене"

отпечатай новината

05.10.2011 13:00 | Видян 2583 пъти

Камен Донев пародира X Factor и реже ленти в

Голямото завръщане на Камен Донев под покрива на театър „Българска армия” вече е факт. Може би не толкова бляскаво и силно, колкото си го е представял, но все пак завръщане. Новата му пиеса „Кръщене” ще има своята премиера довечера при армейците, а снощи те играха предпремиерно за журналисти и приятели. Дори и да не знаете, че Донев е режисьорът на този спектакъл, то веднага бихте го разпознали в текста, посланията и най-вече във фолклора, който се превърна в негова запазена марка.

Всяка година около раздаването на “Аскеер” трупата на „Военния театър” прави пищни спектакли, в които танцува за колегите си от сърце, но това което ги е накарал да направят Камен е истинско постижение. Актьори от всякакви възрасти демонстрират сложни фолклорни фигури на сцената и пеят народни песни, така сякаш винаги са го правили. Публиката пък искрено им се възхищава и не крие, че открива твърде много прилики между моноспектакъла на Камен Донев „Възгледите на един учител за народното творчество” и постановките му като режисьор.

Истината е, че той вече няколко години твърдо се придържа към теми като липсата на родова памет, изродената ни вяра и ценности и не престава да пише и говори за това. Такъв е сюжетът и в „Кръщене”. Тук авторът показва колко опорочено е тайнството на светото кръщение, чрез дългата софра, покварения поп и вечно враждуващите помежду си пияни роднини.

Авторът дори си е позволил закачка с музикалното риалити X Factor, показвайки как там се явяват хора със съмнителни певчески качества. Камен не подминава и ритуала по рязането на трикольорна лента, станал така популярен у нас и за пореден път дава своята безкомпромисно критична оценка за обществото, превърнало се в един безполезен консуматор. Слава Богу обаче не ни докарва до отчаяние. Спасението той и героите му виждат в бъдещите поколения, в кръстеното бебе Бисер, което е спойката между млади и стари, булка и свекърва. Всъщност това е една обикновена история за кръговрата на живота и ролята ни или липсата на такава в него.

Източник: vsekiden.com

Снимка: vsekiden.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !