шопинг

Вести old

Стилист показва мода на 80те в наши дни

Стилист показва мода на 80те в наши дни

Това е модна ера, която излезе от колективното съзнание, през годините, но сега 80те  са наистина във възход.

Рут Крамер е стилист и дизайнер, базиран между Франкфурт и Париж, който от края на 70-те години на миналия век събира редки артикули от хора като Тиери Мъглер, Клод Монтана и Жан Пол Готие. Тя няма формален опит в модата, освен страст към откриване на редки ретро дрехи и проектиране на собствени еднократни авангардни изделия.

Крамер познава майсторите на 80-те години на миналия век по-добре от повечето извън обкръжението на индустриалните тежести, след като през 1978 г. е присъствала на първото си шоу "Мулгър" и през следващите години прекарва безброй часове в ателиета на Монтана, Галетър, Мартин Марлиела.

"Когато погледнете колекцията на Марк Джейкъб например, виждам 30-те и 20-те години, а не 80-те години", обяснява тя. "В Марк Джейкъбс или Джуня Уатанабе, силуетите са много по-свободни от онези, които бяха популярни през 80-те години. Тежките рязания са по-показателни за 20-те и 30-те години, а не за 80-те години, когато талията винаги е била здрава.

Използването на слоеве кимва към 20-те и 30-те години на миналия век. Това видях в Том Форд, в роговете, големи пуловери и тежки връхни дрехи над металните и животински щампи.

"Тя добавя:" Мисля, че хората скачат прекалено бързо, за да нарекат този миг завръщане през 80-те години на миналия век само тенденции. Съществуват по-детайлни подробности, като например изрезките и наслояването, които наистина идват в по-ранен период от време.

Истината е, че Креймър никога не е имала интерес да се придържа към сезонните тенденции, поради което остава вярна фенка на Коме де Гарсон, Канзай Ямамото и Джуня Уатанабе.

"Японските дизайнери никога не се интересуват от тенденциите, особено от 80-те години", казва тя. "Те могат да започнат с нещо като мъжки костюм с ивици от тази епоха, но след това са в състояние напълно да го променят, да го превърнат в нещо, което никога не сме виждали досега"

Според думите на Креймър всеки дизайнер непрекъснато търси нови идеи, но трябва да помним, че всичко това е било направено преди. Винаги трябва да се каже, че дизайнерът взема парченца от миналото, от няколко десетилетия, а не само едно, като ги смесва, за да смеси старото с новото, така че дрехите им да не приличат на който и да е период от време. "


Няма коментари към този материал !