места

100% Italiano в движение

1
100% Italiano в движение

100% Italiano в движение

Кроасанът се смята за символ на Франция, обаче там наричат все още по старому „виенарница“ местата, където се приготвя (както за руснаците традиционната им салата не е руска, а Оливие на името на императорски парижки готвач). А защо така ли? Ами, защото смятат, че им е дошъл с Мария Антоанета, когато тя сменя бащиния си дворец в австрийската столица, женейки се за Луи пореден номер (пък после я обезглавяват, че им давала кулинарни съвети).

Истината обаче е, че във Виена кроасанът идва с турската обсада, когато местните усвояват от неуспелите да ги превземат османци тайните на изкусното пекарство, в това число на кифлите. В този ред на мисли, никой не го свързва с Италия. Където е познат като корнето – рогче, както му викаха и у нас при соца, или брьош. Та именно на въпросните кифли е посветено заведението 100% Italiano, отворило преди дни на бул. Витоша.

Освен кроасани от различен вид, ще намерите и други творения от бутер тесто като Монахини – перести раковини с пълнеж от течен шоколад. Предупреждаваме, че цените са височки, а рекордьор е единственото нетестестено, което се предлагаше, когато посетихме мястото – тирамису.