места

ДА! Защо пиНСа, а не пиЦа в Rosetta

1
ДА! Защо пиНСа, а не пиЦа в Rosetta

ДА! Защо пиНСа, а не пиЦа в Rosetta

Пинса не е правописна грешка на някого, който е искал да напише „пиЦа”, макар на картинката да изглежда същата. Само, че не e кръгла, а елипсовидна. Всъщност, това е Фтира, би възкликнал някой, който е бил в Малта, но не и в отстоящия на нещо като 90 км от нея по-голям италиански остров Сицилия. В римския си вариант, пицата е Пинса и е досущ същото като малтийската Фтира.

И нищо чудно, защото навсякъде по Средиземноморието – от нашите овчари, през гръцките и наполетанските, та до малтийските козари и овчарите и козарите на Испания – обядът на тези хора с векове е един и същ – хляб, сирене и домати. В нашия случай трите си стоят отделно. В итало-сицилианско-малтийския вариант се посипват върху тестото и се пекат, в испанския – с доматите се напоява хлябът, като се размазват върху него.

Да не стигаме до грузинските хачапури, че и те не са много различни в другия край на древния свят. Иначе, нека доктор Емилова разправя, че тези трите – хлябът, доматите и сиренето били най-вредни от всички храни. Дрън, дрън, ярина. С тези три храни средиземноморските народи са оцелели, та сега цял свят се научи да яде като тях...

Та, Пинса е основното ястие в новооткритата закусвалня/ресторант Rosetta на колелото на Петицата. Има я точно в 20 вида. Няколко са и типовете фокачи, а сандвичите са с вкарани направо издълбани вътре в хляба – Кацото романо. Още ни е рано да опитваме сладоледа, направен с мляко, който е собствено производство. Като сладоледени стоят и другите предлагани сладкиши от витрината.

Пробвахме класиката: тирамису и НЕ го препоръчваме. Ще кажете, нали то ви беше стандарт за италианските ресторанти. В името на доброто начало, правим компромис за този, защото личи колко старание е вложено в мястото, за да бъде единствено по рода си на недотам богатата извън клишета софийска кулинарна сцена.