места

ДА! Щастливеца под купола на дантелената медуза

1

Щастливеца определено е странно име за ресторант. На мястото на бул. Витоша, което зае, няколко пъти се опитваха да направят силна кръчма, пък нищо не излезе. 

С опита си от Велико Търново обаче новите домакини превърнаха заведението в нещо като магнит, защото, колкото и да е голямо, не остава празно място нито за обяд, нито за вечеря, независимо от деня на седмицата. Първото, което прави впечатление е интериорът в стар еснафски стил. Ретро мебелите можеха да бъдат състарени, има си специална техника за това, за да изглеждат по-автентични. Но не те, а уникалната висяща като дантелена медуза лампа – абажур, голяма няколко метра и позиционирана точно под купола на ресторанта, прави интериора наистина оригинален. 

Второто, на което клиентът обръща внимание, е менюто. Малко провинциално по идея, то е пъти по-пълно, отколкото подобава – в средата човек забравя какво е прочел в началото. Салатите, които са внушителни, месните неща, които са с огромно разнообразие и малкото, но затова пък нелоши десерти си заслужават – опитахме по нещо от отделни категории. Ние не бихме нарекли шоколадовото суфле „флан”, понеже флан е съвсем друго нещо, което няма нищо общо с това, но вкусът е достатъчно приятен, особено когато десертът се сервира с топка портокалов сладолед. Та по тази причина сме склонни да простим езиковата неточност. 

Оставаме с приятно впечатление от още няколко факта – въпреки, че кухнята е отворена и е в антрето, от нея не се носи миризма на готвено. Също така е налична детска стая, което е важна екстра, особено за уикендите. Не на последно място – тук наистина не се пуши, което прави отлично впечатление, понеже епидемията за нагло погазване на закона, тръгнала от веригата Хепи е на път да зарази повечето софийски ресторанти. 

снимка: EVA