места

ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ: БИЛКОВА И КИМБО

1

Едни и същи хора ходят на мястото, което софиянци знаят като Билкова (това пък идва от прилагателно за аптека, а не е алюзия за трева в смисъл на марихуана) 20 години. Да го наречем кръчма е кофти, да го наречем барче е подценяващо, нека бъде заведение или, ако щете, локал. То събира не само хора от София. Има даже и такива от провинцията – примерно от разградската фолклорна група на олигарха издател Прокопиев, понеже заведението на ул. Шишман е недалеч от ъгъла с ул. Иван Вазов, където са натикани като в миша дупка медиите на лудогореца. Не че е нещо особено да се ходи на Билкова, особено пък сега, а не преди 15 години примерно, ала сякаш има нещо във въздуха...

Точно преди 2 десетилетия, че и малко отгоре, супер хит в София беше да се ходи на Кимбо. То беше едно от първите барчета „по-така”, нищо че беше малко и на никакво от съвременна гледна точка място. Тогава обаче не стояха така нещата, защото Кимбо беше по най-населената с млади хора отсечка в милионния град – тази между двете култови места за срещи Попа (паметника на Патриарх Евтимий при чупката на бул. Левски на пресечката с Графа) и описания от нас в предишен епизод от поредицата Кравай.

Около Милениума се оказа, че добрият стар ВИС е превзел барчето, чийто бос беше Боби Манекена. Това е вероятно първият българин, пробвал се на международните ММА рингове – от Русия до Япония и обратно, във време, когато не всеки втори младеж у нас се правеше на майстор в смесените бойни изкуства. Борислав Желязков беше и шампион по борба. А сватбата му с манекенката във ВИС-аджийската агенция Ексграунд, а впоследствие тв водеща и ВИП Брадърка Маги Желязкова беше едно от бляскавите за времето си събития. И заради кумовете – боса на ВИС Жоро Илиев – безспорния имиджов крал на прехода, заедно с половинката му Мая Илиева. И заради мястото на екшъна – Панорамата на Кемпински хотел Зографски.

На нея ще посветим следващата серия, защото тя се предава от елит на елит преди и след 10 ноември 1989 г. и все си остава най-високия не само като етаж, но и като ниво ресторант в София.