места

JUMEIRAH свързва Баку с Дубай

1

Някои казват, че Баку бил Дубай на бившия СССР. Няма друго доказателство, освен хотела от доста популярния бранд Jumeirah, който е гордостта на морския курорт до азербайджанската столица – Билгя. Той е построен досами резиденцията на президента на страната на около 50 км от 3-милионния град. Инвестицията е азерска, ноу-хауто, мениджмънта и името са от Дубай.
Хотелът Jumeirah Bilga Beach е направен в навечерието и приема звездите на Евровизия 2012, проведена в Баку – един от най-успешните конкурси в историята на най-големия песенен фестивал. Комплексът е любим и на руските звезди, начело с Алла Пугачова и Дима Билан.

В комплекса, който представлява се влиза през цветна алея – част от впечатляващ крайморски парк. Вляво има специален аквапарк за децата на отдъхващите в хотела гости, а вдясно за родителите са построени кортове и футболно игрище.
Самият хотел прилича на сходните от веригата. Основното му здание е опнато като мачта в центъра на залива на Билгя. Дизайнът е предизвикателно екстравагантен. Лобито и коридорите са в златисто, барът е в потъмнени металически тонове. Впечатлява фоайето, от което с панорамен асансьор гостите се отправят към стаите си. От неговия супер висок купол „виси” феноменален футуристичен полилей. Наоколо също е пълно с артинсталации.
Всички стаи и апартаменти са с морски изглед, затова сгадата е „извъртяна” по особен начин с трите си крила над частния плаж. Всички гледат Каспия и красивия открит басейн в приказната зелена градина на комплекса, осеяна тук-таме между субтропичните дървета и храсти с бели хабаноси за отмора.

Всяка стая има огромни френски прозорци към своята тераса, и баните са със стъклени стени, за да не изпускат морската панорама.
Тя е най-красива от азиатския ресторант, решен в златисто – истински триумф на дизайна, направен като да е от люспи на сервираните тук екзотични риби. Стилът на кухнята е фюжън.
Със специален асансьор от ресторанта и бара в градината пред хотела се слиза да пясъчния плаж – едновременно дълъг и широк, на който са подредени красиво засенчвани със специален навес, а не с прости чадъри, шезлонги. Морето е плитко, чисто и топло – доста странно, като се има предвид, че само на 50 км са сондите и нефторафинериите на столицата Баку.
По украсена и обрамчена с цветя дървена алея се стига до кея на нощния клуб – едно от най-култовите заведения в цял Азербайджан.