места

ДА! Домино вече не е с големина на баня

1

Златният стандарт за пица, определен от италианското правителство неотдавна е: 35 см диаметър, 3 см дебелина в центъра (с плънката включена в тях) и 3,5 см - в краищата. Вдъхновени от тази новина, която научихте от първата страница на днешния ни брой, решихме да представим най-новата пицария в София. Първото Домино, чиято големина е по-голяма от тази на баня, от няколко дни работи на, бул. Стамболийски. Дизайнът е много по-светъл и е различен от традиционния и леко кичи, с който познавахме досега заведенията. А една мъдрост на стената, определена като „пица поговорка” направо ни хвърли в шок: „Ако би имала баба пици, не би правила баба мекици”. Няма да коментираме поетичните качества и плеоназма. По-важни са пиците. Отминаваме тези със странни и според нас неуместни имена като чик-чирик. Спираме се на по-популярните. Понеже тези пици са американски, не италиански, имат съществени разлики с оригинала. Въпреки това четирите сирена – нашият персонален златен стандарт за пица, стават. Даже се укорихме, че не погледнахме рекламата и не си взехме от новия модел пица на веригата – със сирене Филаделфия (казано по наш маниер „крема”) в тестото по краищата. Той пък явно е направен, за да отвикнат хората от масовия навик – да оглозгват вътрешността на пицата, а крайчетата да захвърлят. По понятни причини не можахме да опитаме Маргаритата, а сигурно си заслужава, ако е вярно, че се прави със 100% моцарела и малко проволоне, защото „няма по-хубаво нещо от сиренето, освен още сирене”, както пише отново на стената на заведението. Апропо, оригиналната наполитанска Маргарита – вдъхновена от пралеля на Симеон II и кръстена на нея, се прави не просто с моцарела, а с моцарела буфала – една от гордостите на този хубав край Кампания.