места

ДА! Osteria LUCE изненадва със силно морско меню, но има и друго

Osteria Luce от дни окупира едно легендарно за заведения кюше на ъгъла на Шишман и Гурко. Промяната в интериора не е голяма, а класата е вдигната спрямо предишния ресторант на същото място. Посреща новичка, лъскава и ярка машина за рязане на прошуто - твърде модна обаче. Изобщо, както големият познавач и дългогодишен кореспондент в Италия Румен Михайлов казва: "В една хубава остерия трябва да има прах".


В смисъл, не трябва да лъщи и да блести, не бива да претендира за съвършенство, а да създава домашна атмосфера. Това в Luce го няма. Няма и обяснение за колоните в нарочен и не добре изпълнен индустриален стил, и за ред други неща.

Но има приятна изненада за любителите на морски дарове. Толкова много неща с тях в менюто. На самия връх на листа - не е безкраен списък - един от белезите на добрия ресторант, сред предястията личат скариди с пеперончино, по-долу морска мешана скара, има карпачо от октопод, както и задължителното vitello tonato - телешко в сос от риба тон, тук с добавка аншоа.


Има и спагети със скариди, аншоа и сардини, а също каламарата с фрути ди маре и морско ризото.


Личат лаврак и ципура в основните, както и отделна риба на деня, която се приготвя по желание на клиента. В деня на посещението ни беше калкан.

Частта от компанията, която взе морски неща, остана доволна. Без възторзи, разбира се.

Ние опитахме паста болонезе - нашият тест и стандарт за италиански ресторант, която тук се сервира като radiatori / радиатори - точно каквото си мислите, с кайма от наденица - добра идея и добре изпънена.


За другия път си оставяме да опитаме талятата на заведението - друг наш тест и стандарт за остерия в Италия, пък и у нас - в София вече никъде не се приготвя добре, след като в Сан Марко я провалиха, а при Да Мама Карла... изчезна от менюто сигурно преди 2 години.


Сигурно си заслужава телешкото карпачо от Блек ангъс, което зърнахме в листа с предложения, а в момент на умопомпрачение - кюфтетата под италианското име полпетини, незнайно защо направени от иберийско прасе - Испания е различна държава, а на Апенините има достатъчно, та и по-добри меса, но нейсе.

Не ни беше момент за десерт - уикенд обяд преди тренировка, но за друг път си оставяме и опитването на десерти: домашен сладолед, карамелена панакота, което звучи наистина интересно. Някой пък ще му дойде редът и на стандарта ни за италиански ресторанти при сладкишите - тирамису.


Специално отбелязваме, че нашето ДА, а не И ДА, И НЕ, се дължи на най-доброто и най-елегантното решение в цялата система на остерията. Luce означава светлина все пак, нищо че идва от латинската дума за същото LUX, която в италианския е намерила продължение и в Lusso, за да има различно понятие за онова, което се нарича на съвременен език "лукс".

Та в смисъла на проСВЕТЛението, логото на заведението е всичко, което трябва да бъде: много италианско, леко ретро, елегантно и даващо идея за представата на собственика/съдържателя за означаване на добро място и за стил.


И именно поради това избрахме кадър с това прекрасно лого за илюстрация на нашата кулинарна критика. С добро и за добро.




Борис Ангелов

1