места

ДА! Испания с ресторант №1 в света и най-много в Топ 50

1

Испания издуха Франция като кулинарна дестинация номер 1 в целия свят – франсетата дори не класираха свой обект в Топ 10!
Страната, която се бори за първото място и като най-притегателна за туристите с комшиите си от север, си върна първенството в областта на храната. След доминацията на Ел Були в Каталуня, който беше затворен и затова изпъсна челната позиция, друг ресторант от същата автономна област е шампион.
El Celler de can Roca на тримата братя Рока в Жирона, северно от Барселона, е световният лидер за 2015 г. Жоан е главен готвач, Жорди прави десертите, а Жозеп е сомелиерът в семейната изба, както се превежда името на заведението. То има само 55 места.Дали заради кулинарното турне на тримата братя в Латинска Америка, предприето миналата година, но в тазгодишната класация на 50-те най-добри ресторанта пробиват места за хранене от Перу, Мексико, Чили и от Бразилия.
 Остерия Франческана в Модена, Италия, която специално сме представяли в Гранд хотели, заема второто място. Нейният шеф Масимо Ботура е прочут и с книгата си Никога не вярвай на тънък италиански готвач, въпреки че сам по себе си никак не е пълен. 20 години той прави името на ресторанта си в тузарския град на най-прочутия с кухнята си италиански регион Емиля-Романя.
Детронираната от позицията на ресторант №1 в света НОМА в Копенхаген, която също сме ви представяли от мястото й, остава на трето място със своята минималистична кухня.
Големият пробив на годината е четвъртата позиция на Сентрал от Лима – столицата на Перу. Шеф Вирхилио Мартинес обяснява кухнята си като „перуанска авангардна” – най-доброто от Амазония до Пиринеите.
11 Медисън Парк е най-добрият ресторант в САЩ и в Северна Америка, но е едва №5 в света. Резултатът е благодаронст за усилията на тандема Даниел Хюм – Крис Флинт с тяхното разбиране за „нюйоркски поглед върху модерната европейска кухня”.
Мугариц е номер 6 в света и второто участие на Испания в Топ ресторантите на света от 7. Адони Луис Адуриц е ученик на Феран Адрия от баския Сан Себастиян. Ресторантът му е без меню и готви едновременно проста и фантастична кухня – тази година, също като колегите си от НОМА, налага

чесънът като тренд и храна на сезона

Нещо много типично за Испания, между другото, където имат лаф, че чесън не се слага само на сладолед.

Ех, Мастер шеф със сосовете и сините заливки – къде сме ние, къде е светът!!!