места

ДА! Little things: пинджур, тапас и още нещо...

1

Тази седмица решихме да разказваме на ресторантската си страница за заведенията по улица Шишман. Защото има защо. Не очаквайте само бравурни текстове. Който не е заслужил комплименти, а освирквания – ще си ги получи.
Номер 37 на ул. Шишман побира няколко заведения наведнъж – отпред и отзад. Отидете и сами ще се убедите, пък и ще ни разберете. Специално Little Things, за което иде реч в нашето повествование, се намира вляво в безистена, по-известен с къщата на Мама мия вдясно. Домът на ресторанта за малки неща е една прекрасна ретро сграда, красиво решена в тъмно зелено и декорирана подобаващо.
Всъщност, още като видите менюто хем ще ви стане ясно защо името е такова, хем ще се учудите. Защото повечето порции са внушителни – по 450-500 грама. Идеята е да се предлагат нещо като тапас, ама български. Веднага се впечатлихме от нещото, наречено „пинджур” и присъстващо в няколко позиции в листата. Оказа се, че то е като лютеница, ама с патладжан. По тази причина не си го и поръчахме.
Взехме тапасите: катък с орехи, сьомга с крема, маслинова паста и пилешки дробчета на пастет. Сервират се върху възголяма дървена дебела дъска с огромно количество накъсан домашен хляб. Гарантират преяждане.
Особено в комбинация с греяното вино на заведението, поднасяно във високи керамични чаши с дръжки. Огнената отвсякъде комбинация съдържа и малко коняк, и ядки.
Раозбира се, в заведението предлагат и всякакви европейски неща, но по-интересни са вариациите на тема национална кухня. Има дори наденица с боб или праз. И кюфтета върху канапета...
Дизайнът пасва на тази главоблъсканица от понятия и вкусове. Малко е ретро, малко арт, малко домашен – идеална хармония от екстериор и интериор.
Да не забравяме и обслужването – приятелско, усмихнато и достатъчно професионално, което и обяснява мноожеството резервации вечер, които правят шанса да намерите място по-малък от 50%.