места
Топ 8 сладолед в София
Правим традиционната си лятна листа на най-добрите места сладолед в София - не е класация, защото е трудно да се каже кой е по-по-най: едни са по-добри в едно, други в друго, но всички препоръчани си заслужават мястото, подредени по азбучен ред:
Вивалди - най-новата специализирана джелатерия в София на бул. Витоша е трета след Слънчев бряг и Пловдив. Освен традиционните сладоледи за италианския маниер на приготвяне на десерта, тя предлага и нови видове като бирен и шоколадови сорбета, както и кето, а също много други оригинални разновидности
Диана - дебютирала в самото начало на сезона, намиращата се на ул. Родопски извор в квартал Борово джелатерия заслужава специално внимание за смелостта, за дизайна и за иновативните видове сладолед, наред с традиционните - някои дори с шеговити имена като Кафето на професора или Кекса на баба, но има истински специални класики като йогурта с мед, орехи и кайсия
Джелатерия Натурале - храмът на сладоледа на ул. Шишман в центъра на столицата първа въведе веганските видове, както и някои от фермерско мляко, включително биволско, очаква я бляскаво бъдеще с пристъпването към пешеходен характер на възловата улица
Джелато е Латте - спечели признанието на сладолед номер 8 в света в една от сайтовите класации, което е непостигано досега от българи признание, предлага малко видове, но интересни на двата си адреса в Есте в жк Изток и срещу БНТ на ул. Сан Стефано в сърцето на София, с може би най-добрата джандуя, както и със знаковите на място печени фунийки, особено черните
Джелато фабрика - с показаната на място диплома от най-добрите майстори в Неапол за шефката на джелатерията, човек не може да има никакви съмнения в качеството на нейните продукти, а фините сорбета показват истинско владеене на този тънък занаят
Конфети - най-устойчивата и първата на ниво джелатерия в София и България на ул. Граф Игнатиев и досега държи палмата на първенството по брой и разнообразие на предлаганите вкусове, от които всичките варианти с щоколад - от Нутела до Фереро Роше, както и подценяваният от доста от включените в класацията, а иначе базов сорт йогурт, са ни любими, а е и единственото от споменатите места, където предлагат съвременни, а не Балкантуристки мелби - наш фаворит е Аморе калдо
Савини - бижуто в глухата част на ул. Сан Стефано откъм парка Заимов и отвъд Оборище, разнообразява предлагането си със сладкиши, защото на същата улица вече се появи сериозна конкуренция с Джелато е Латте и Конфети, но още държи фронта и на джелатерийното изкуство в италиански стил
Сотто Дзеро - най-добрият сладолед в мол, а според някои експерти и един от Топ 3 в София и България, е скътан в Тъжния мол на ъгъла на бул. България и бул. Т. Каблешков - пред сградата до фонтана и на най-горния му етаж, като запазената марка са типовете, базирани на Пино Пингуино - учтивото име на отречения покрай етно-протестите в САЩ ескимо, но не заводски, а нежен, фин и на място направен, като тук се предлагат и всякакви други сладоледи, включително от италиански машини, но нямащи нищо общо с онези по курортите ни от 80-те години, а наистина качествени като на Ботуша
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай