места

Mandarin Oriental – нова класа за Бодрум

1

Mandarin Oriental без никакъв спор е най-престижната хотелска верига в света, а нейното стъпване в курорт на Балканите и то в Турция, и то в Бодрум, безспорно дава нова класа на любимото летовище на комшиите, който българите кой знае защо подценяват.

Разположен в един от най-красивите и вече частни заливи със собствени плажове на север от курортния град (20 км), недалеч от летището (около половин час път), но в същото време плувнал в зеленина, ризортът на Mandarin е най-изисканото и най-ексклузивното място на цялото Източно Средиземноморие по преценка на британския в. Телеграф. Авторитетното издание сравнява лукса на курорта от хай веригата с този на френската Ривиера.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ РАЗКОШ Е СПОКОЙСТВИЕТО, НИЩО НЕ НАПОМНЯ ЗА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ

Плажовете – близнаци с море, чиято вода е изумрудена и чиста, елегантни басейни, уникален спа- и уелнес център, квалитетен джим – някои от тези неща ги има вече на немалко съседни ризорти по заливите около Бодрум, но с докосване от престижната верига и нейните експерти, нещата са на още по-високо ниво.

Специалното на това място е, че широтата на всичко, сравнена с ограничения брой гости, е толкова щедра, а ниското строителство така се вписва в красивия природен пейзаж с маслините и другата зеленина, че влюбването е от пръв поглед.

КОНЦЕПТУАЛНИЯТ РИЗОРТ

е с генералната модна идея за природосъобразен живот и неслучайно е избран именно този залив със старите маслини, плажовете – близнаци на носа, а постройките са изпълнени от местния сив камък, наричан също „маслинов”. Впечатлява и общата инвестиция в този феноменален мини курорт – невероятните 650 милиона евро или над 1,25 милиарда лева.

Вдъхновението е от Висящите градини на Вавилон, а прочутият и ултра гъзарски истанбулски клуб с това име управлява баровете в клуба JuJu и M2. Всичко това е обогатено с архитектура в стил кубизъм. Пространството никак не е малко – 15 000 акра (60 000 дка). А заливът, апропо, е наричан от местното население не как да е, а именно Ченет Кою, което ще рече Райският залив. На това точно място е претворена

ИДЕЯТА ЗА СОБСТВЕН СВЯТ В СВЕТА

Персоналът е равен по брой на гостите, когато клубът е 100% зает, а сезонът тук съвсем реално продължава 7-8 месеца, в които на небето не се появява дори 1 облак. Обслужването е строго подчинено на непробиваемите ултра високи стандарти на Mandarin Oriental.

Стаите на цялата огромна площ на клуба са само 59, други 27 попадат в категорията „суит” – от тях 2 са „президентски вили”, а апартаментите са 23.

НАЙ-МАЛКИТЕ СТАИ СА ПО 72 КВАДРАТА – ПОВЕЧЕ ОТ АПАРТАМЕНТ В 99% ОТ ХОТЕЛИТЕ

Природосъобразен минимализъм диктува екстериора и интериора, където основен елемент, наред с камъка, е дървото. Ниски мебели и много орхидеи за разкош, посадени навсякъде съзздават приятното усещане за релакс далеч от действителността – не е ли именно това истинската почивка?! Мраморните бани с овални вани допълват усещането за перфектна отмора. Пред всички помещения на първите етажи има собствени мини басейни. Изобщо, дизаайнът е тренди с леко ориенталско докосване.

Мястото е леко изолирано, макар да е и близо до Бодрум и другите ризорти, но това е причина домакините да направят 10 различни места за хранене и пиене в клуба. Вече стана въпрос за баровете, управлявани от най-големите експерти в Турция. Към това трябва да се добавят и ресторантите.

Маслинова градина е отличен турски, Курочан, който е разположен директно над водата е с иновативна японско-азиатска кухня. Асаджо, който има собствен фантастичен басейн, се гордее с италианската си храна, направена от шеф Роберто. Уникален е и интернационалният ресторант Софра, където се сервира несравнима и определяна като МОНУМЕНТАЛНА ЗАКУСКА, а също и вечерен бюфет а-ла-карт. Следобедният чай на Терас Лаунджа е класика, а сладкарницата Mandarin е истинско вълшебство.

Турция, разбира се, е прочута със сървиса и храната, но не бива да се подценяват и плажовете. Ризортът се гордее не с един, като всички останали, а с цели 2.

ЗЛАТНИЯТ ИМ ПЯСЪК Е ДОСТАВЕН ОТ ТУРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Водата е невероятно бистра – запазена марка за Бодрум, но сравнителната изолираност на клуба дава възможността за истинско съвършенство на чистотата на морето при нулевото замърсяване. За най-изнежените, предвид камъчета на дъното, са предвидени „плувни обувки”.

Разбира се, при целия този лукс и цените са според стандартите на престижната верига. Стаите в най-изгодните месеци струват от 350 евро нагоре на нощ. Апартаментите – от 550 евро нагоре.

Срещу тези немалко пари обаче се получава не просто слънце, плаж, море, храна, а и достъп до едно от най-добрите спа в Турция. Там се практикуват много холистични терапии в 5 специални стаи. Има 3 бюти-рума, ВИП зона, Спа за двойки, 2 кабани под открито небе, всякакви топлинни и водни процедури, фитнес с уникални тренажори, персонални треньори по пилатес и йога, вътрешен басейн в добавка към външните. Най-популярни са едноседмичните курсове със световни имена от уелнес културата. И дори не споменаваме всички налични турски и ориенталски традиционни глезотии.

 СПАТО ЗАЕМА 2700 КВ.М ПЛОЩ

Mandarin има амбициие да превърне своя ризорт и в дестинация за конгресен и конферентен туризъм и за хай ивенти. По тази причина има две бални зали – едната е за 440, а другата – за 280 души, които могат да се използват и за конгресни. Две бордзали са предназначени за бизнес. Легендарни са сватбите, които се организират тук. Създадено е и специално кетъринг звено.

Активностите, разбира се, не се изчерпват с това. Ризортът има Воден център, където се практикуват скуба-гмуркане, всякакви спортове – сърф, уиндсърф, кайтсърф, каяк, гребане и каквото се сетите още, а също ветроходство и дори риболов. 2 тенис корта и 1 баскетболно игрище са изградени като база в клуба.

ВЪНШНИТЕ БАСЕЙНИ СА 4, А ИМА И ВЪТРЕШЕН

както вече стана дума. Съществува специално направен за деца. Пътека за джогинг е направена единствено и само за любителите на сутрешното тичане, като тя обикаля целия Райски залив, където е разположен клубът.

Търговската аркада  естествено разчита да привлича допълнително пари от задоволените с всичко туристи, които гостуват в курорта. Онези, които не се чувстват достатъчно забавлявани могат да се запишат за

ТУРОВЕ С ХОТЕЛСКИЯ ВЕРТОЛЕТ ИЛИ ЗА КУРСОВЕ ПО МАЧКАНЕ НА МАСЛИНИ

и получаване на зехтин от тях. Тези две атракции, независимо от претенциозния профил на клиентите на верига като Mandarin се радват на огромен интерес от публиката. Духане на стъкло, извайване на глинени съдове и пазаруване на малкия занаятчийски пазар в комплекса са още от допълнителните услуги, които се предлагат на туристите.