места

ДА! Едо е най-добрият японски ресторант в София

1

Едо е един от няколкото нови софийски хай ресторанта, които отвориха през последните дни. Зае мястото на Хепи суши, което, слава Богу, се изнесе от златното софийско кюше на ъгъла на бул.Цар Освободител и ул. Раковски. И за добро.
Първо прави впечатление дизайнът. Да сравним с предишните собственици – при Хепи винаги има нещо провинциално, каквото и да се опитат да направят. Едо е направено с изненадващо приятен микс от японски загатвания и съвсем съвременни удобни и уютни акценти. И то не само в интериора. Дори в сервирането на любимата ни супа мисо. Получавате я в класическа купичка с традиционна керамична лъжица. Ала всичко това поднесено върху модерна продълговата стъклена синя купа.
Менюто не е безкрайно, макар неговата специална суши част да е наистина с много позиции, но за сметка на това е от отлични предложения. Различните меса ги иима и във вариант терияки, и сготвени в друг маниер от истински японски майстори – избрахме свинско с джинджифил и останахме много доволни.
Готвачите правят шоукукинг пред вас в залата, разделена на зони с причудливи дървени паравани, без това да се отразява нито на перфектната минималистична визия с оригинални орнаменти, нито на ароматите, които се стелят над заведението. Как се пържи без да мирише – ето една тайна на Едо, която не разгадахме. Десертите не са голямата сила на ресторанта, но винаги е добре едно подобно място да има накъде да се развива.